GLÄDJEBESKED: 99,65% av de som fått dos 2 har klarat sig från smitta

2021 06 08

Ny statistik visar att vaccinen mot coronaviruset är väldigt effektiva och de som fått andra dosen får ett mycket bra skydd.

Statistisk från Folkhälsomyndigheten visar att endast 2 795 personer som har fått båda vaccindoserna har smittas av viruset och av dem har blott 130 förlorat livet, rapporterar Expressen.

Uppgifterna visar att de vaccin som Sverige har använt - Moderna, AstraZeneca och Pfizer - är mycket, mycket effektiva då nästan 795 000 personer hade fullvaccinerats fram till 6 maj men blott 2 795 av dem hade mer än två veckor efter andra dosen blivit smittade och bara 130 av dem har avlidit. Detta ger följande procenttal:

◾0,35% av de fullvaccinerade blev smittade

◾0,02% av de fullvaccinerade avled

– Det är en effektivitet som ligger ungefär som förväntat, säger vaccinforskaren Matti Sällberg till Expressen.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att en majoritet av de fullvaccinerade som avlidit var över 80 år, medianåldern 88 år och den äldsta 103 år uppger Expressen.

ANALYS

Vaccinen är ytterst effektiva och man ser av procenttalen att det handlar om extremt få personer som drabbas trots att de är fullvaccinerade, och av dem är många redan innan väldigt sköra. Man ska även komma ihåg att en mycket, mycket stor majoritet av 80-plussarna klarar sig nu från viruset - tack var vaccinen.

Tacksamheten till forskarna som på rekordkort tid fått fram vaccinen är oändlig.

[yop_poll id="170"]