Glada nyheter för de som blandar Astra och Pfizer

2021 05 22

Det tycks inte vara några problem om din första vaccindos är AstraZeneca och din andra är Pfizer – tvärtom!

Det indikerar en studie som presenteras i tidskriften Nature som bygger på ett spanskt test med 663 personer.

Forskare har redan tidigare uttryckt förhoppningar om att en mix av två olika vaccin faktiskt ska ge ett ännu bättre skydd än två doser av samma vaccin och studien med 600 personer ger forskarna råg i ryggen.

Den spanska testgruppen fick först en dos AstraZeneca och sen en dos Pfizer minst åtta veckor senare. Efter Pfizerdosen producerade testpersonerna mycket högre nivåer av antikroppar än de gjort tidigare. Det var precis vad forskarna hade hoppats på och liknande positiva effekter har uppstått även när man blandat två olika vaccin för andra sjukdomar.

– Det tycks som att Pfizers vaccin stärker antikroppssvaret betydande för de som fått en dos av AstraZeneca. Detta är underbara nyheter, säger immunologen Zhou Xing vid McMaster University i Canada. Enlig Nature tycks antikroppsresponsen efter en dos Astra + en dos Pfizer till och med vara bättre än efter två doser Astra enligt de inledande testerna.

ANALYS

Då tillgången på olika vaccin varit osäker och ryckig är detta särskilt goda nyheter. De olika vaccinmärkena väntas variera i tillgång vid olika tidpunkter och vid olika platser runt om i världen och då är det ett mycket stort plus om man med fördel kan mixa olika vaccin.