JUST NU: Gisslandrama på sjukhus – 400 personer drabbade

2022 03 15

Över 400 personer hålls gisslan av ryssar samtidigt som skottlossning och brand pågår vid staden Mariupols största sjukhus i Ukraina.

Pavlo Kyrylenko, chefen för Donetsks regionala administration säger att läkare och patienter är tagna som gisslan på Mariupols regionala intensivvårdssjukhus, rapporterar BBC.

Dramat inträffar bara några dagar efter den dödliga attacken mot ett förlossningssjukhus i samma stad, Mariupol, i sydöstra delen av landet.

Omöjligt att lämna

I ett uttalande på hans officiella telegram-kanal säger Kyrylenko att en av sjukhusets anställda har lyckats dela information om vad som pågår.

– Det är omöjligt att ta sig ut från sjukhuset. Vi är beskjutna och tvingas gömma oss i källaren. Bilar har inte kunnat köra till sjukhuset på två dagar. Höghusen runt omkring oss brinner, säger Kyrylenko.

Hundratals tillfångatagna

Enligt uppgifter ska de ryska styrkorna ha tvingat 400 personer från närliggande bostadshus att komma till sjukhuset. Ingen tillåts lämna, en människorättsgrupp anklagar ryska soldater för att hota att skjuta alla som lämnar sjukhuset.

Har blivit skadeskjutna

Personer som har försökt fly undan gisslandramat och försökt ta sig ut ur byggnaden har blivit skadeskjutna rapporterar TV-kanalen.

Stannade kvar för att behandla patienter

Sjukhuset är i stort sett redan totalförstört, men sjukhuspersonalen ska ha tagit ner patienterna i källaren för att försöka fortsätta behandla dem.

Tusentals döda

Ukrainska myndigheter uppger att minst 2 400 civila redan har dödats sedan Rysslands bombningar av staden började. Många av Mariupols invånare försöker nu överleva i underjordiska skyddsrum.

Vädjar till omvärlden

– Jag vädjar till internationella människorättsorganisationer att reagera på dessa ondskefulla kränkningar av krigets normer och seder, på dessa allvarliga brott mot mänskligheten. Ryssland och alla medborgare som är inblandade i brott i Ukraina måste straffas, säger Kyrylenko.

Förtvivlad

Den administrativs chefen är förtvivlad över att de ryska trupperna inte nöjer sig med att sjukhuset redan har nästintill totalförstörts utan fortsätter att terrorisera de sjukhusanställda.

– Förstörelsen var inte tillräckligt för de ryska förövarna. Nu tar de människor som gisslan, säger Pavlo Kyrylenko. 

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen