Gav omdöme på Tradera – blev allvarligt hotad

2024 02 17

Att lämna ett vanligt kundomdöme på Internet har blivit väldigt populärt – men det kan sluta mycket obehagligt.

Det har en intet ont anande kvinna som handlat online i Sverige fått erfara.

Tripadvisor, Tradera, Clas Ohlson

Tripadvisor, Uber, Hotels.com, Trustpilot, Reco, Clas Ohlson och Tradera är bara några få av alla platser där kunder kan ge omdöme, betyg och recensioner i alla de former.

Det handlar om hur man blivit bemött som kund eller upplevt en produkt eller vistelse i samband med en resa eller köp.

Sidorna med omdömen har formligen exploderat och för många företag är det mycket viktigt att erhålla högt betyg på nätet.

Köpte filmer

Men det kan också spåra ur och få allvarliga konsekvenser. Det har nu en kvinna som handlade på köpsajten Tradera fått erfara på ett mycket obehagligt sätt.

Kvinnan skulle köpa ett antal filmer och genomförde sin affär på Tradera med en man i 50-årsåldern, rapporterar UNT.

Men när köparen räknade efter så upptäckte hon att det saknades en film varpå hon försökte få kontakt med säljaren.

Men det var förgäves och hon fick inget svar av mannen som är hemmahörande i Stockholmstrakten.

Ringde upp och hotade

När mannen inte svarade så valde kvinnan att skriva ett negativt omdöme på Tradera.

Då som först vaknade han till och ringde upp kvinnan i fråga.

Hans ärende var emellertid inte att ställa allting tillrätta utan istället gick han till verbal attack mot offret.

Han var väldigt upprörd över det dåliga betyget han hade fått på Tradera.

Han skrek åt henne i telefonen att han skulle bränna ner hennes hus rapporterar Expressen.

– Ser jag ett j*vla negativt omdöme kommer ni att få ett h*lvete det kan jag lova, skrev mannen även i ett sms, uppger tidningen.

Fälls i tingsrätten

Gärningsmannen döms nu till 60 dagsböter på sammanlagt 7 200 kronor av Uppsala Tingsrätt som anser att han gjort sig skyldig till olaga hot.

Den 50-årige mannen nekar till att ha begått något brott .

Händelse ägde rum sommaren 2021 men det är först nu som det hela har resulterat i en fällande dom.

Foto: C. Kutz

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen