GASLÄCKAN: Svaret kan finnas i moderna tekniken

2022 09 29

Modern och avancerad teknik kan ge svar på frågan vem som sprängde gasledningarna i Östersjön, menar svensk expert.

I den regimtrogna ryska tidningen Moskovskij Kosmolets uppmanade i går Dimitrij Peskov, Vladimir Putins talesperson, att Sverige och Danmark bättre än många andra länder kan vaska fram uppgifter om vem som ligger bakom de troliga sprängningarna som skadat Nord Stream 1 och 2 så allvarligt att de kan komma att stängas av.

Sopa rent framför egen dörr

Underförstått uppmanade Peskov de nordiska länderna att mer eller mindre sopa rent framför egen dörr, innan man misstänkliggör andra länder för de troliga attentaten.

Han hävdade att det är omöjligt för främmande makt att ta sig så nära gasledningarna utan att bli upptäckt.

– Det går inte att närma sig de här rören utan att bli avslöjad, underströk han i den ryska kanalen.

Och en expert framhåller i Svenska Dagbladet att farkoster ovan och under vatten, samt modern teknik och fragment från de förmodade sprängningarna kan vara till stor hjälp när svaret på vad som hänt ska tas fram.

– I ett tidigt skede handlar utredningen primärt om två saker, säger Hans Liwång, docent vid Försvarshögskolan, till tidningen: att leta efter rester från bomben och att gå igenom tidigare ovanlig aktivitet i området.

Han tillägger:

– För att kunna hitta vem som har gjort det, behöver man först hitta någon typ av spår. Antingen av sprängladdningen eller någon typ av farkost.

Svåravläst plats

Det misstänkta brottets plats, 80 meter under vattenytan, gör hanteringen och identifieringen av spräng- och hjälpmedel än mer komplex.

– Om den ska detoneras under vatten så behövs det lite mer avancerad elektronisk utrustning för att den ska tåla vattnet och vattentrycket under en tid, säger Hans Liwång.

Oavsett hur förstörelsen av Nord Stream 1 och 2 har gått till så krävs omfattande kunskap och erfarenhet för att lösa det.

Foto: N Vorobyev

Text: Redaktionen