GASLÄCKAN: Svaret kan finnas i moderna tekniken

2022 09 29

Modern och avancerad teknik kan ge svar på frågan vem som sprängde gasledningarna i Östersjön, menar svensk expert.

I den regimtrogna ryska tidningen Moskovskij Kosmolets uppmanade i går Dimitrij Peskov, Vladimir Putins talesperson, att Sverige och Danmark bättre än många andra länder kan vaska fram uppgifter om vem som ligger bakom de troliga sprängningarna som skadat Nord Stream 1 och 2 så allvarligt att de kan komma att stängas av.

Sopa rent framför egen dörr

Underförstått uppmanade Peskov de nordiska länderna att mer eller mindre sopa rent framför egen dörr, innan man misstänkliggör andra länder för de troliga attentaten.

Han hävdade att det är omöjligt för främmande makt att ta sig så nära gasledningarna utan att bli upptäckt.

– Det går inte att närma sig de här rören utan att bli avslöjad, underströk han i den ryska kanalen.

Och en expert framhåller i Svenska Dagbladet att farkoster ovan och under vatten, samt modern teknik och fragment från de förmodade sprängningarna kan vara till stor hjälp när svaret på vad som hänt ska tas fram.

– I ett tidigt skede handlar utredningen primärt om två saker, säger Hans Liwång, docent vid Försvarshögskolan, till tidningen: att leta efter rester från bomben och att gå igenom tidigare ovanlig aktivitet i området.

Han tillägger:

– För att kunna hitta vem som har gjort det, behöver man först hitta någon typ av spår. Antingen av sprängladdningen eller någon typ av farkost.

Svåravläst plats

Det misstänkta brottets plats, 80 meter under vattenytan, gör hanteringen och identifieringen av spräng- och hjälpmedel än mer komplex.

– Om den ska detoneras under vatten så behövs det lite mer avancerad elektronisk utrustning för att den ska tåla vattnet och vattentrycket under en tid, säger Hans Liwång.

Oavsett hur förstörelsen av Nord Stream 1 och 2 har gått till så krävs omfattande kunskap och erfarenhet för att lösa det.

Foto: N Vorobyev

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen