Fyra vargar har skjutits i Sverige
2022 01 03
Under vargjaktens första dag har fyra vargar fällts i Västmanland och Gästrikland.
Det rapporterar Naturvårdsverket som sammanställer alla skjutna vargar under Sveriges licensjakt på varg som pågår från i går den 2 januari fram till och med 15 februari som längst.
Sammanlagt väntas 27 vargar skjutas
Slutdatumet för jakten kan tidigareläggas beroende på om alla vargar som får skjutas fälls av jägarna före slutdatumet. Av Sveriges cirka 395 vargar ingår totalt 27 vargar i årets jakt och jakten sker sammanlagt i fem olika revir.
Här följer en sammanställning av de vargar som sköts igår.
Skjuten varg nummer 1
Plats: Sandviken i Gästrikland
Kön: Den fällda vargen är en hona
Vikt: 26,10 kilo
Ålder: 1 år enligt preliminär bedömning
Skjuten varg nummer 2
Plats: Skinnskatteberg i Västmanland
Kön: Den fällda vargens kön är ännu okänt
Vikt: 32,00 kilo
Ålder: 4 år enligt preliminär bedömning
Skjuten varg nummer 3
Plats: Fagersta i Västmanland
Kön: Den fällda vargen är en hona
Vikt: 26,50 kilo
Ålder: Ännu inte fastställt
Skjuten varg nummer 4
Plats: Ljusnarsberg i Västmanland
Kön: Den fällda vargen är en hane
Vikt: 47.50 kilo
Ålder: 4 år enligt preliminär bedömning
Skjutplatsen ingen slump
Var någonstans vargar skjuts under den pågående vargjakten är inte någon slump utan det beror helt och hållet på var länsstyrelsernas tilldelning har skett. Så här ser tilldelning ut av de 27 vargarna som ingår i årets jakt.
Sju olika län
Antal Län Revir
6 st Dalarna, Gävleborg Gullsjön
6 st Dalarna, Västmanland, Örebro Haraldsjön
6 st Dalarna, Västmanland, Örebro Snösjön
6 st Värmland, Örebro Immen
3 st Värmland, Norge Rømskog
6 st Jämtland, Gävleborg, Västernorrl. Prästskogen (överklagad jakt)
Jakten skapar känslor
Jakten på varg skapar känslor i Sverige då en del är negativa till förekomsten av varg samtidigt som en del är positiva. Naturvårdsverket förklarar på sin webbsida varför vargjakten sker.
Fridlyst men skyddsjakt tillåts
– Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda, förklarar myndigheten.
Renar, tamboskap och hundar
Naturvårdsverket har delegerat besluten om skyddsjakt på varg till länsstyrelserna.
– Myndigheterna kan besluta om skyddsjakt vid behov, året om. Ansökan om skyddsjakt ska skickas in till länsstyrelsen i det län där jakten ska ske. Skyddsjakt kan medges för att förebygga och förhindra allvarliga skador på renar, tamboskap och hundar, uppger Naturvårdsverket.
Överklagat i Norrland
– Licensjakten på varg 2022 startar den 2 januari och pågår som längst till och med den 15 februari. Länsstyrelserna i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län har beslutat om licensjakt på totalt 33 vargar omfattande sex olika revir. Beslut om jakt i ett av reviren är överklagat till Kammarrätten, meddelar Naturvårdsverket.
Spåras i snön
Vargjakten kan vara över långt innan 15 februari.
– Det är så få vargar man jagar så det brukar gå ganska fort. Ett par veckor max. Det är väldigt starkt kopplat till vad man har för snöförhållanden. Man hittar vargarna genom snöspårning, säger Andreas Zetterberg vid viltanalysenheten på Naturvårdsverket till SvD.
Skjuts med kulvapen
Vargjakten sker med kulvapen klass 1 och Naturvårdsverket kan i vissa fall även ge tillstånd för användande av hagelvapen. Alla fällda vargar besiktigas av besiktningsmän från länsstyrelsen och hela vargkroppen tas omhand och skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
Skyddar invandrade vargar
Vargarna blir föremål för forskning förklarar Naturvårdsverket och många provdata samlas in inom vargforskningen. Den jägare som fäller vargen får emellertid behålla skinnet.
Jakten stärker stamhälsan
Vargjakten bidrar till att göra vargstammen hälsosammare i Sverige på så vis att man undviker att jaga på platser där det finns invandrade vargar.
Från Finland och Ryssland
Vargstammen i Sverige och Norge stammar från den finska och ryska vargpopulationen och genom att inte skjuta invandrade vargar har man lyckats få ned inavelsgraden bland Sveriges vargar, förklarar Naturvårdsverket för SvD.
Foto: M. Weiler