– Fullskalig invasion av Ukraina sker sannolikt de närmaste 24 timmarna

2022 02 23

Australien inför en rad sanktioner mot Ryssland och bedömer att en fullskalig invasion sker mycket snart.

Premiärminister Scott Morrison meddelade nu i morse att Australiens regering bedömer att Ryssland nu bara är timmar ifrån att anfalla Ukraina.

Oprovocerat och oacceptabelt

– Invasionen av Ukraina har redan de facto påbörjats. Denna invasion är orättfärdig, den är oönskad, den sker oprovocerat och den är oacceptabel, säger premiärminister Scott Morrison som är partiledare för det liberalkonservativa Liberal Party of Australia.

Inom närmaste 24 timmarna

– Ryssland är nu i slutfasen av att göra sig redo för att genomföra en fullskalig invasion av Ukraina och det sker sannolikt inom de närmaste 24 timmarna, säger Scot Morrison rapporterar Sky News Australia.

Han valdes till Australiens premiärminister 2018 och leder en koalitionsregering tillsammans med det konservativa landsbygdspartiet National Party.

Står upp mot mobbare

Premiärminister Morrison framhöll att Australien alltid står upp emot mobbare och kommer att stödja sina allierade mot Rysslands aggressioner.

Han presenterade även en rad sanktioner mot den ryska regimen.

Omedelbara sanktioner

– Australiens regering kommer omedelbart att placera sanktioner mot ryska individer i respons till Rysslands aggression mot Ukraina, säger Morrison.

Han meddelar även att redan befintliga sanktioner mot Krim och Sevastopol utökas till att även gälla Donetsk och Luhansk.

Nyckelpartners USA och UK

– Dessa två åtgärder går i linje med våra nyckelpartners USA och Storbritannien, säger Australiens premiärminister.

Australiens sanktioner avser banker, transporter, energi, olja, gas och telekommunikationer.

Omkring 38 000 ukrainare bor i Australien samtidigt som cirka 1 400 australier för närvarande befinner sig i Ukraina, uppger Australiens regering.

Australien ger snabbspår till ukrainare

Alla ukrainska medborgare som har visum till Australien som går ut före 30 juni kommer att få sitt visum förlängt med sex månader. Och de 430 stycken visumansökningar som för närvarande är obehandlade kommer att få ett snabbspår av Australiens migrationsmyndighet.

Foto: Liberal Party

Text: Redaktionen