FRISÖR: Många tvättar håret fel – här är vanligaste misstaget
2024 10 09
Att det är skadligt att tvätta håret för ofta är en vanlig föreställning hos många svenskar.
Men uppfattningen är direkt felaktig.
Det menar frisören Sofia Gustafsson.
Hon uppmanar svenska folket att tvätta håret flera gånger i veckan.
– Rekommendationen är två till tre gånger i veckan. Jag förespråkar aldrig att tvätta håret så sällan som möjligt, säger hon till SVT Nyheter.
Enligt Gustafsson är det en stor beteendeförändring som föranlett den nya rekommendationen.
– Förut har rådet varit att man ska tvätta det så sällan som möjligt. Men nu när folk håller på med mer och mer produkter som går in i hårbotten, torrschampo och volymprodukter, så blir det en för tjock beläggning som kan irritera hårbotten, säger hon till tv-kanalen och tillägger:
– Då behöver man rensa bort det.
”Föreställningen hänger kvar”
Att det är bra att tvätta håret sällan är en föreställning som hänger kvar i samhället.
Många tror fortfarande att det är optimalt att tvätta håret en gång i veckan, berättar Sofie Gustafsson.
– Den föreställningen hänger kvar, säger frisören till SVT.
Tips: Tänk på det här när du tvättar håret
Kosmetikkedjan Kicks rekommenderar följande steg:
1, Skölj igenom med vatten
Innan du börjar applicera produkter ska du se till att håret är genomblött. Sköj därför igenom håret noggrant – varje hårstrå ska vara blött.
2, Applicera schampo
Nu är ditt hår redo för schampo! Applicera en lagom mängd i handflatan och börja massera in produkten i håret. I nästa steg berättar vi hur du gör för att håret ska bli rengjort på djupet.
3, Arbeta in ditt schampo
För att vara säker på att dina strån blir noggrant rengjorda ska du arbeta in ditt schampo med cirkulära rörelser med start vid tinningarna och sedan ner mot nacken. Nacken är särskilt viktig att rengöra då många exempelvis använder halsduk eller jacka med krage.
4, Skölj ur och avsluta med balsam
När hela håret är rengjort är det dags att skölja ur schampot med vatten. Avsluta sedan med ett återfuktande balsam.
Foto: E. Larregui
Text: Redaktionen