FRANSKA VALET: Så stor segerchans har Putinvännen Marine Le Pen

2022 04 24

Mätningarna pekade på att Trump skulle förlora och på att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.

Men idag vet vi att inget av detta inträffade.

Jätteskräll

Den stora frågan är med andra ord om mätningarna har fel även om att högernationalisten och Putinvännen Marine Le Pen kommer att förlora Frankrikes presidentval.

Det skulle vara en jätteskräll över hela världen om kärnvapenmakten Frankrike som dessutom är ett av EU:s två nyckelländer, tillsammans med Tyskland, skulle välja en så pass kontroversiell kandidat till sitt lands ledare.

Lever på ryska pengar

Marine Le Pen leder ett parti som finansieras med lån från ryska banker. Hon har tidigare uttryckt sin beundran för Rysslands brutala diktator.

Inför förra presidentvalet reste hon till och med till Moskva och lät sig fotograferas tillsammans med diktatorn.

Står nära Putn

Det handlade inte om en netural och oundviklig fotografering vid någon traditionell konferens. Det handlade om en frivillig kampanjresa från Le Pens sida.

Hon ville visa att hon står nära Putin.

Som oppositionsledare behöver man inte resa till Putin. Ulf Kristersson (M) skulle till exempel inte göra det.

Le Pen vill att Frankrike ska närma sig Ryssland. Att hon i valkampanjen har försökt tona ned sin beundran för Putin ändrar inte det faktum att hon dessförinnan agerat precis tvärtom.

Kritisk mot Nato

Hon har riktat så pass stark kritik mot EU och mot Nato och även mot den stora klimatöverenskommelsen att hon under valkampanjen blivit tvungen att gå ut och meddela att hon inte avser att bryta upp någon av dessa tre saker.

EU och Nato hänger löst

Om Le Pen vinner valet så kommer både EU och Nato att försvagas och många kommer befara att hon efter hand kommer att verka för att Frankrike drar sig ur båda organisationerna liksom klimatöverenskommelsen.

Macron tycker annorlunda

Emmanuel Macron är tvärtom en varm anhängare av EU, Nato och den stora klimatöverenskommelsen.

Sannolikt är det bland EU-ledarna endast Ungerns kontroversiella regeringschef Orban som hoppas på att Le Pen vinner franska valet.

Så ser mätningarna ut

Frågan är då hur stor segerchans Le Pen har idag. Mätningarna pekar på att Macron vinner med omkring 55-56 procent mot Le Pen som väntas landa på cirka 44-45 procent.

Men det som kommer att avgöra är huruvida Macron får ut vänsterväljarna till vallokalerna och det är mycket ovisst.

Vänsterväljarna avgör

Inga av vänsterkandidaterna gick vidare till presidentvalets andra valomgång och många vänsterväljare ogillar Macron starkt då de anser att han är för långt till höger.

Vad är då svaret på frågan hur stor segerchans Le Pen har – jo svaret är följande:

- Större än vad man tror. Hon kan komma att överraska och vinna över Macron i dagens val.

Min prognos

Men oddsen är begränsade – precis som det var med Trump och Brexit.

Min prognos är dock trots allt att Macron vinner eftersom en hel del vänsterväljare i slutändan ändå kan komma att gå ut och rösta emot Le Pen.

Foto: Le Pen Election broscchure

Text: Redaktionen