FRANSKA VALET: Så stor segerchans har Putinvännen Marine Le Pen

2022 04 24

Mätningarna pekade på att Trump skulle förlora och på att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.

Men idag vet vi att inget av detta inträffade.

Jätteskräll

Den stora frågan är med andra ord om mätningarna har fel även om att högernationalisten och Putinvännen Marine Le Pen kommer att förlora Frankrikes presidentval.

Det skulle vara en jätteskräll över hela världen om kärnvapenmakten Frankrike som dessutom är ett av EU:s två nyckelländer, tillsammans med Tyskland, skulle välja en så pass kontroversiell kandidat till sitt lands ledare.

Lever på ryska pengar

Marine Le Pen leder ett parti som finansieras med lån från ryska banker. Hon har tidigare uttryckt sin beundran för Rysslands brutala diktator.

Inför förra presidentvalet reste hon till och med till Moskva och lät sig fotograferas tillsammans med diktatorn.

Står nära Putn

Det handlade inte om en netural och oundviklig fotografering vid någon traditionell konferens. Det handlade om en frivillig kampanjresa från Le Pens sida.

Hon ville visa att hon står nära Putin.

Som oppositionsledare behöver man inte resa till Putin. Ulf Kristersson (M) skulle till exempel inte göra det.

Le Pen vill att Frankrike ska närma sig Ryssland. Att hon i valkampanjen har försökt tona ned sin beundran för Putin ändrar inte det faktum att hon dessförinnan agerat precis tvärtom.

Kritisk mot Nato

Hon har riktat så pass stark kritik mot EU och mot Nato och även mot den stora klimatöverenskommelsen att hon under valkampanjen blivit tvungen att gå ut och meddela att hon inte avser att bryta upp någon av dessa tre saker.

EU och Nato hänger löst

Om Le Pen vinner valet så kommer både EU och Nato att försvagas och många kommer befara att hon efter hand kommer att verka för att Frankrike drar sig ur båda organisationerna liksom klimatöverenskommelsen.

Macron tycker annorlunda

Emmanuel Macron är tvärtom en varm anhängare av EU, Nato och den stora klimatöverenskommelsen.

Sannolikt är det bland EU-ledarna endast Ungerns kontroversiella regeringschef Orban som hoppas på att Le Pen vinner franska valet.

Så ser mätningarna ut

Frågan är då hur stor segerchans Le Pen har idag. Mätningarna pekar på att Macron vinner med omkring 55-56 procent mot Le Pen som väntas landa på cirka 44-45 procent.

Men det som kommer att avgöra är huruvida Macron får ut vänsterväljarna till vallokalerna och det är mycket ovisst.

Vänsterväljarna avgör

Inga av vänsterkandidaterna gick vidare till presidentvalets andra valomgång och många vänsterväljare ogillar Macron starkt då de anser att han är för långt till höger.

Vad är då svaret på frågan hur stor segerchans Le Pen har – jo svaret är följande:

- Större än vad man tror. Hon kan komma att överraska och vinna över Macron i dagens val.

Min prognos

Men oddsen är begränsade – precis som det var med Trump och Brexit.

Min prognos är dock trots allt att Macron vinner eftersom en hel del vänsterväljare i slutändan ändå kan komma att gå ut och rösta emot Le Pen.

Foto: Le Pen Election broscchure

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen