Frankrikes vallokaler öppna – högernationalist och Putinist kan vinna

2022 04 10

Högernationalisten och Putinvännen Marine Le Pen har chans att bli Frankrikes nya president.

Spänningen är stor inför att vallokalerna stänger ikväll klockan 20.00 i Frankrike. Vissa lokaler stänger redan klockan 18.00.

Många valsedlar

Vallokalerna är nu öppna över hela landet och alla fransmän som är minst 18 år på valdagen har rätt att delta i presidentvalet förutsatt att man registrerade sig senast i början av mars.

Som underlag inför valdagen har alla registrerade väljare fått brev på posten med alla officiella kandidaters valplattform och lika många valsedlar.

Två valomgångar

Valet sker med pappersvalsedlar och de flesta vallokalerna finns i skolor runt om i landet.

Valsystemet liknar Portugals presidentval och om ingen kandidat år 50 procent av rösterna i dagens valomgång så möts de två kandidater som får flest röster i en andra och avgörande valomgång 24 april.

Brittiska Labour

44-åriga presidenten Emmanuel Macron representerar det socialliberala mittenpartiet La République En Marche.

Partiet bildades för sex år sedan och har liknats vid det brittiska Labourpartiet. Samtidigt har Macrons parti glidit aningen åt höger sedan bildandet.

Macrons själv har ibland jämförts med Bill Clinton och Tony Blair.

Putinvänlig

Den främsta motkandidaten är 53-åriga Marine Le Pen som leder det högernationalistiska partiet Rassemblement National; Nationell Samling.

Partiet kännetecknas av socialkonservatism, EU-motstånd och protektionism och partiledaren Le Pen är känd för sin Putinvänliga inställning.

Ryska pengar

Le Pens valfolder innehåller en bild där hon skakar hand med Rysslands diktator och hennes parti finansierades med pengar från en rysk bank 2014 – det vill säga efter att Putin invaderade Krim i Ukraina.

Minst 50,1 procent

Det har aldrig skett att någon kandidat fått 50 procent eller mer i första valomgången och det väntas inte ske denna gång heller.

Då det bara finns två kandidater i sista valomgången får vinnaren per automatik över 50 procent av rösterna och syftet är att uppnå ett starkt stöd för vinnaren.

Ska ge starkt stöd

Om det hade räckt med att få flest röster av 10-15 olika kandidater i första valomgången så hade vinnaren kanske bara fått 25 % av rösterna vilket inte alls hade givit samma stora stöd som utfallet nu blir tack vare systemet med två valomgångar.

Le Pens momentum

Mätningarna visar att Le Pen ökat kraftigt under valkampanjens slutskede. I mitten av januari ledde Macron med över 10 procentenheter i vissa mätningar men i senaste mätningen från Elabes institut leder Macron blott med 1 procentenhet.

Nationalisterna starka

Han får 26 procent mot Le Pens 25. Och Le Pens momentum pekar på att hon kan komma att gå förbi och besegra Macron i dagens val. Det skulle ge ytterligare kraft till andra valomgången och sannolikheten för att nationalisterna vinner franska presidentvalet har aldrig varit stå stor som nu.

Vänstern svag

På tredjeplats ligger vänstersocialisten och klimatkämpen Jean-Luc Mélenchon, 70 år.

Det gamla stora Socialistpartiet är i spillror. Partiet som letts av tidigare presidenter som Georges Pompidou, François Mitterrand och François Hollande representeras i presidentvalet av Paris borgmästare Anne Hidalgo som ligger på pinsamma 2 procent i mätningarna.

Foto: Le Pens valfolder 2022

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen