Frankrikes vallokaler öppna – högernationalist och Putinist kan vinna

2022 04 10

Högernationalisten och Putinvännen Marine Le Pen har chans att bli Frankrikes nya president.

Spänningen är stor inför att vallokalerna stänger ikväll klockan 20.00 i Frankrike. Vissa lokaler stänger redan klockan 18.00.

Många valsedlar

Vallokalerna är nu öppna över hela landet och alla fransmän som är minst 18 år på valdagen har rätt att delta i presidentvalet förutsatt att man registrerade sig senast i början av mars.

Som underlag inför valdagen har alla registrerade väljare fått brev på posten med alla officiella kandidaters valplattform och lika många valsedlar.

Två valomgångar

Valet sker med pappersvalsedlar och de flesta vallokalerna finns i skolor runt om i landet.

Valsystemet liknar Portugals presidentval och om ingen kandidat år 50 procent av rösterna i dagens valomgång så möts de två kandidater som får flest röster i en andra och avgörande valomgång 24 april.

Brittiska Labour

44-åriga presidenten Emmanuel Macron representerar det socialliberala mittenpartiet La République En Marche.

Partiet bildades för sex år sedan och har liknats vid det brittiska Labourpartiet. Samtidigt har Macrons parti glidit aningen åt höger sedan bildandet.

Macrons själv har ibland jämförts med Bill Clinton och Tony Blair.

Putinvänlig

Den främsta motkandidaten är 53-åriga Marine Le Pen som leder det högernationalistiska partiet Rassemblement National; Nationell Samling.

Partiet kännetecknas av socialkonservatism, EU-motstånd och protektionism och partiledaren Le Pen är känd för sin Putinvänliga inställning.

Ryska pengar

Le Pens valfolder innehåller en bild där hon skakar hand med Rysslands diktator och hennes parti finansierades med pengar från en rysk bank 2014 – det vill säga efter att Putin invaderade Krim i Ukraina.

Minst 50,1 procent

Det har aldrig skett att någon kandidat fått 50 procent eller mer i första valomgången och det väntas inte ske denna gång heller.

Då det bara finns två kandidater i sista valomgången får vinnaren per automatik över 50 procent av rösterna och syftet är att uppnå ett starkt stöd för vinnaren.

Ska ge starkt stöd

Om det hade räckt med att få flest röster av 10-15 olika kandidater i första valomgången så hade vinnaren kanske bara fått 25 % av rösterna vilket inte alls hade givit samma stora stöd som utfallet nu blir tack vare systemet med två valomgångar.

Le Pens momentum

Mätningarna visar att Le Pen ökat kraftigt under valkampanjens slutskede. I mitten av januari ledde Macron med över 10 procentenheter i vissa mätningar men i senaste mätningen från Elabes institut leder Macron blott med 1 procentenhet.

Nationalisterna starka

Han får 26 procent mot Le Pens 25. Och Le Pens momentum pekar på att hon kan komma att gå förbi och besegra Macron i dagens val. Det skulle ge ytterligare kraft till andra valomgången och sannolikheten för att nationalisterna vinner franska presidentvalet har aldrig varit stå stor som nu.

Vänstern svag

På tredjeplats ligger vänstersocialisten och klimatkämpen Jean-Luc Mélenchon, 70 år.

Det gamla stora Socialistpartiet är i spillror. Partiet som letts av tidigare presidenter som Georges Pompidou, François Mitterrand och François Hollande representeras i presidentvalet av Paris borgmästare Anne Hidalgo som ligger på pinsamma 2 procent i mätningarna.

Foto: Le Pens valfolder 2022

Text: Redaktionen