Fotografi sprids – polisen i blixtinsatt krismöte

2023 09 27

Bilder som sprids på sociala medier skapar kraftiga reaktioner.

Det är framför allt på plattformen X, tidigare Twitter, som fotografierna har delats och fått spridning.

Bilderna i fråga föreställer flera maskerade ordningsvakter.

Länk till bild finns längst ned i texten.

De har tagits i samband med Stockholmsderbyt i fotbollsallsvenskan mellan AIK och Djurgården på Friends Arena i söndags.

Bryter mot regler

En som har reagerat på bilderna är advokaten Peter Hellman, skriver Göteborgs-Posten

Han har även fått ta del av en bild från en annan match – ett foto som visar en ordningsvakt i Göteborg som inte bara maskerat nedre delen av ansiktet med en halsduk utan även saknar mössa.

Att bära huvudbonad är ett måste för ordningsvakter, enligt polisens regler.

– Jag ser två anledningar till att man maskerar sig. Antingen är man rädd som ordningsvakt att bli hotad eller så vill man inte visa vem man är när man gör något som man inte borde göra i tjänsten, säger han till GP.

Kallat till krismöte

Polismyndigheten, som verkar över ordningsvakter, är tydliga på sin hemsida med  att en ordningsvakt inte får blanda civila kläder med uniformen och riskerar att stängas av om så sker.

Om inte en så enkel regel följs ifrågasätter Peter Hellman hur det ska gå att lita på att vakterna sköter sig i övrigt.

Och myndigheten är medvetna om regelbrottet.

Enligt GP kallade polisen i Göteborg till extrainkallade krismöten med flera vaktbolag under gårdagen.

– Vi ser allvarligt på detta och har vidtagit åtgärder, säger lokalområdeschef Max Olsson och bekräftar att man har haft möte med inblandade vaktbolag.

Han betonar också att den så kallade “glidningen” måste stoppas.

Anmälde sig själva

Vid flera elitmatcher i fotboll i år har ordningsmakten hamnat i fokus med anledning av att filmer och bilder spridits på påstått övervåld.

Bland annat skedde det efter Skånederbyt mellan Helsingborg och Landskrona i augusti, då polisen valde att anmäla sig själva.

– Lika mycket som vi kollar på om supportrarna har misskött sig, lika mycket kollar vi på om vi har gjort något fel, sade kommenderingschefen Patric Isacsson till Sportbladet då.

Se bilden här

Matchen mellan AIK och Stockholm från vilka många av bilderna spridits slutade 2-0 till hemmalaget.

Se bilden som advokat Peter Hellman fick skickad till sig och som försatte Göteborgspolisen i krismöte genom att klicka här (länk till GP).

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen