JUST NU: Ny brutal attack i Ukraina

2022 04 08

En järnvägsstation i Kramatorsk i östra Ukraina, som används för att evakuera civila, har träffats av en rysk raketattack.

Två ryska raketer har träffat stationen där tusentals civila befann sig, uppger Ukrainas statliga järnvägsbolag till BBC.

Flera döda

Minst 30 människor har dödats och 100 personer har skadats, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån användes tågstationen för att evakuera civila. Tusentals människor ska ha befunnit sig på stationen när attacken inträffade.

Donetsk regional guvernör bekräftar att räddningstjänsten och polisen har rapporterat om att dussintals människor har dödats och skadats efter att två raketer träffade stationen, erfar BBC.

Har varnat människor

Kramatorsk kommunstyre har tidigare varnat människor för att stanna och ta skydd, uppger BBC.

Ukrainas regering har uppmanat invånare i östra delarna  av landet att ta sig inåt landet, där situationen bedöms vara säkrare.

Stor offensiv

Kramatorsk ligger strax utanför staden Slovjansk, som uppges vara ett kommande mål för ryska styrkor. Ryssland förväntas snarast inleda en stor offensiv i östra Ukraina.

Tidigare uppmaningar

Sergiy Gaiday, guvernör i Luhansk-regionen i östra Ukraina, har tidigare uppmanat invånarna att lämna östra delarna av Ukraina så fort som möjligt.

– Snälla vänta inte på att bomberna faller, sa han enligt AFP och tillade:

– Tveka inte.

Mobiliserar

Guvernören har beskrivit hur ryska trupper mobiliserar inför den stundande attacken.

– Vi ser hur utrustning kommer från olika håll, de förstärker med fler soldater och transporterar bränsle, säger han och konstaterar att han och den övriga ledningen i Luhansk förbereder sig inför stundande strider, sa han enligt nyhetsbyrån.

 

Foto: C. Lure

Text: Redaktionen