JUST NU: Kritiserad skatt kan avskaffas – S säger ja
Den kritiserade dansbandsskatten kan bli historia.
Idag omfattas dandsbandsevenemang av 25 procent moms, till skillnad från liveband som spelar inför sittande publik där momsen istället ligger på sex procent.
Så sent som i juni lade regeringen fram ett förslag om att slopa dansbandsskatten.
Nu ger även Socialdemokraterna besked i frågan.
– Bort med den orättvisa dansbandsmomsen, framhåller partiet i ett uttalande.
"Straffbeskattas"
Ställningstagandet kommer via Niklas Karlsson, ordförande i skatteutskottet under en pressfika idag.
– Socialdemokraterna föreslår att momsen på entré till dansbandstillställningar ska sänkas från 25 till 6 procent, förklarar partiet.
Syftet med förslaget är att skapa “en mer rättvis momshantering” och att de som går på dansbandsevenemang inte ska “straffbeskattas”.
– Partiet menar att momsen bör moderniseras så att dansbandsevenemang behandlas på samma sätt som andra konserter. En sänkt moms ses som ett sätt att både stärka kultursektorn och värna dansbandstraditionen, särskilt i mindre orter och på landsbygden, framhåller Socialdemokraterna.
"Är för jävligt"
Dansbandsskatten är vida kritiserad.
Gunnar Nilsson, trummis i klassiska bandet Lasse Stefanz, är en av aktörerna som uttryckt sin hållning.
Han menar att skatten är orimlig.
– Det är för jävligt att det ska vara så hög entrékostnad. Ta bort skiten, sade han till Alingsås Tidning ifjol.
Han har fått medhåll av Cattis Johansson, management-ansvarig för Lasse Stefanz.
– Det är en katastrof för branschen. Det är ju arrangörerna som drabbas allra hårdast av just momsen, sade hon till samma tidning till tillfället.
SD lovar att den tas bort
Sverigedemokraterna är kanske det riksdagsparti som visat störst missnöje mot skatten. I vintras lovade partiledaren Jimmie Åkesson att “straffskatten”, som han kallar den, ska tas bort.
– För många kan det tyckas vara en liten fråga, men för branschen – och det kulturarv vi gemensamt slår vakt om – är frågan existentiell, skrev Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet i december.
– Detta ska ses som ett gemensamt upprop för förändring likväl som ett löfte från Sverigedemokraterna, som betydande del av regeringsunderlaget, att frågan nu ska lösas politiskt.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Text: Redaktionen