Försvunne ministern dök upp i bild – I ett par sekunder

2022 03 25

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har försvunnit från offentligheten. Mannen, som ansvarar för Rysslands invasion av Ukraina, har varit puts väck i nästan två veckor.

Men i torsdags dök han upp på ryssarnas tv-skärmar. Om än bara för en kort stund.

Syntes i några sekunder

I några sekunder flimrade Sjojgus ansikte förbi i tv-rutan. Försvarsministern kunde ses sitta i hörnet på en direktsänd telekonferens med Vladimir Putin, rapporterar The Guardian.

Tillsammans med Valery Gerasimov, generalstabschefen för Rysslands väpnade styrkor, har Sjojgu inte synts i offentligheten på tolv dagar, uppger tidningen.

Rykten cirkulerade

Rykten har cirkulerat om att försvarsministern och generalstabschefen har blivit straffade av diktatorn Putin för den undermåliga ryska krigsinsatsen i Ukraina. I sitt anfallskrig mot grannlandet har Ryssland misslyckats med att erövra viktiga städer som Charkiv och Kyiv. Dessutom har kriget isolerat Rysslands ekonomi från omvärlden.

Förolämpat sin inre krets

Tidigare har Vladimir Putin inte varit blyg att konfrontera män i sin inre krets. I direktsänd tv läxade han upp chefen för landets underrättelsetjänst Sergej Naryshkin efter att Naryshkin stammade på orden och inte kunde bekräfta Putins bild av de ryskkontrollerade områdena i östra Ukraina.

Flera journalister har sedan händelse lämnat in rapporter som tyder på att den ryska underrättelsetjänsten FSB utreder ansvarsbilden för misslyckandet i Ukraina och att de har gripit en högt uppsatt tjänsteman från  Rysslands nationalgarde.

Går enligt planerna

En tjänsteman från det ryska utrikesdepartementet framhävde i torsdags att Rysslands ”insats” i Ukraina går enligt planerna. För många ryssar är det dock uppenbart att kriget har misslyckats. Förväntningar hos personer med insikt i Kreml är att män som Sergej Sjojgu inom kort kan ta på sig skulden för misslyckandet, rapporterar The Guardian.

Hjärtproblem

Det kan dock finnas andra anledningar bakom Sjojgus försvinnande från offentligheten. Agentstvo, en oberoende rysk nyhetssida, har framhävt att försvarsministern har hjärtproblem.

På torsdagen tog Kreml upp frågan på en daglig pressträff.

Har mycket att ta itu med

– Försvarsministern har mycket att ta itu med just nu, som ni säkert förstår, sade Dmitri Peskov, Kremls talesman, på pressträffen.

Peskov förnekade att Sjojgu var sjuk.

Kort efter pressträffen dök sedan försvarsministern återigen upp i tv-rutan. Hans arm rörde sig, vilket bevisar att det inte bara var en vanlig bild på försvarsministern som manipulerats in för att skingra ryktena om hans bortgång.

Han syntes i några sekunder. Sedan var han borta igen.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen


Stoppar export av bensin

2024 03 01

Rysslands diktator Vladimir Putin och hans regim stoppar exporten av bensin från landet.

Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin har godkänt ett förbud.

Förbudet gäller bensinexport.

Det rapporterar Reuters.

Undantag

Det finns några undantag i och med förbudet.

– Det tillfälliga exportförbudet gäller inte de överenskomna volymer av leveranser till Mongoliet, Uzbekistan, Abchazien och Sydossetien, uppger RBC.

I övrigt kommer förbudet att realiseras från och med den 1 mars 2024.

Då börjar det gälla

Förbudet gäller i sex månader från och med i morgon, fredag.

Det finns en förklaring till varför Ryssland väljer att införa förbud mot export av bensin.

– Vice premiärminister Alexander Novak talade tidigare till premiärministern och föreslog att införa det tillfälliga förbudet, uppger Reuters.

Anledningen till förslaget är att Alexander Novak insett att den säsongsmässiga efterfrågan på bränsle snart kommer att ta fart på den inhemska marknaden, något som premiärministern nu bestämt sig för att lyssna på.

Genom att stoppa exporten räknar man med att kunna hålla de inhemska priserna nere.

Inte första gången

Det är inte första gången som Ryssland inför ett förbud mot export av bränsle.

I september förra året införde landet ett förbud mot bränsleexport.

Det fanns dock några undantag från exporten. Vitryssland, Kazakstan, Armenien och Kirgizistan behövde inte följa beslutet. 

Anledningen till förbudet var detsamma då som nu.

Nästan alla restriktioner togs sedan bort i november.

Jättefartyg till Sverige

Tidigare i veckan anlände ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige. 

Fartyget ankom till Nynäshamn utanför Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas AB att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm tidigare i veckan uppgav bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppgav Nynas kommunikationsdirektör Hans Östlin i en skriftlig kommentar till P4 Stockholm.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen