Försvunne ministern dök upp i bild – I ett par sekunder

2022 03 25

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har försvunnit från offentligheten. Mannen, som ansvarar för Rysslands invasion av Ukraina, har varit puts väck i nästan två veckor.

Men i torsdags dök han upp på ryssarnas tv-skärmar. Om än bara för en kort stund.

Syntes i några sekunder

I några sekunder flimrade Sjojgus ansikte förbi i tv-rutan. Försvarsministern kunde ses sitta i hörnet på en direktsänd telekonferens med Vladimir Putin, rapporterar The Guardian.

Tillsammans med Valery Gerasimov, generalstabschefen för Rysslands väpnade styrkor, har Sjojgu inte synts i offentligheten på tolv dagar, uppger tidningen.

Rykten cirkulerade

Rykten har cirkulerat om att försvarsministern och generalstabschefen har blivit straffade av diktatorn Putin för den undermåliga ryska krigsinsatsen i Ukraina. I sitt anfallskrig mot grannlandet har Ryssland misslyckats med att erövra viktiga städer som Charkiv och Kyiv. Dessutom har kriget isolerat Rysslands ekonomi från omvärlden.

Förolämpat sin inre krets

Tidigare har Vladimir Putin inte varit blyg att konfrontera män i sin inre krets. I direktsänd tv läxade han upp chefen för landets underrättelsetjänst Sergej Naryshkin efter att Naryshkin stammade på orden och inte kunde bekräfta Putins bild av de ryskkontrollerade områdena i östra Ukraina.

Flera journalister har sedan händelse lämnat in rapporter som tyder på att den ryska underrättelsetjänsten FSB utreder ansvarsbilden för misslyckandet i Ukraina och att de har gripit en högt uppsatt tjänsteman från  Rysslands nationalgarde.

Går enligt planerna

En tjänsteman från det ryska utrikesdepartementet framhävde i torsdags att Rysslands ”insats” i Ukraina går enligt planerna. För många ryssar är det dock uppenbart att kriget har misslyckats. Förväntningar hos personer med insikt i Kreml är att män som Sergej Sjojgu inom kort kan ta på sig skulden för misslyckandet, rapporterar The Guardian.

Hjärtproblem

Det kan dock finnas andra anledningar bakom Sjojgus försvinnande från offentligheten. Agentstvo, en oberoende rysk nyhetssida, har framhävt att försvarsministern har hjärtproblem.

På torsdagen tog Kreml upp frågan på en daglig pressträff.

Har mycket att ta itu med

– Försvarsministern har mycket att ta itu med just nu, som ni säkert förstår, sade Dmitri Peskov, Kremls talesman, på pressträffen.

Peskov förnekade att Sjojgu var sjuk.

Kort efter pressträffen dök sedan försvarsministern återigen upp i tv-rutan. Hans arm rörde sig, vilket bevisar att det inte bara var en vanlig bild på försvarsministern som manipulerats in för att skingra ryktena om hans bortgång.

Han syntes i några sekunder. Sedan var han borta igen.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen