FÖRSVARSMAKTEN: Falskt rykte sprids om Sverige – här är bilden som delas
2024 09 04
En desinformationskampanj mot Sverige har tagit fart på sociala medier.
På flera plattformar sprids rykten om att svenska militärer dog i gårdagens ryska terrorbombning av staden Poltava i centrala Ukraina. Över 50 människor dödades och minst 235 skadades när två ballistiska robotar träffade en militärskola och ett sjukhus.
Attacken är en av de blodigaste som utförts av ryska styrkor under kriget som har pågått i över två år.
Nu sprids alltså rykten om att svenska militärer dödades i Poltava.
Se en bild på ett inlägg från desinformationskampanjen längst ner i texten
Försvarsmakten kommenterar
Försvarsmakten väljer att gå ut och dementera uppgifterna.
Påståendet är falskt och troligtvis orkestrerat av Ryssland, uppger Therese Fagerstedt, presschef vid Försvarsmakten.
– Det här är en desinformationskampanj sannolikt från Ryssland. Det är ingenting nytt, men något som ökat under den senaste tiden och blivit en del av vår vardag, säger hon till Aftonbladet.
Hänvisar till volontär
Ryktesspridningen har bland annat tagit fart på sociala medie-plattformarna X och Reddit, rapporterar Aftonbladet.
I inläggen hänvisar flera användare till en kvinnlig volontärarbetare som påstås bekräfta att ”svenska militärinstruktörer dött i Poltava-attacken”.
– Flera svenska militärinstruktörer dödades i robotanfallet mot utbildningscentret i Poltava. XXXX, en utländsk volontär som arbetar med den ukrainska armén och studerar tillsammans med den avlidne instruktören vid ett svenskt universitet bekräftar detta, står det i ett av inläggen.
Fejkbild sprids
Volontären som pekas ut tillbakavisar uppgifterna.
– Tyvärr har min identitet använts i en rysk desinformationskampanj, skriver hon på Facebook och delar en bild på ett inlägg som har cirkulerat i desinformationskampanjen.
Bilden påstås visa ett inlägg från kvinnans Facebook-sida där hon bekräftar att svenska militärinstruktörer dödades i attacken. Det rör sig dock om en fejkbild.
– Jag skrev inte inlägget som syns på bilden. Hela bilden är fejk och redigerad för att se ut som en skärmdump från min fb-sida, framhåller kvinnan.
Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
Text: Redaktionen