FÖRSVARSMAKTEN: Ny konfliktzon har öppnats – Sverige agerar

2023 12 01

Det svenska försvaret riktar blicken mot Östersjön.

Tillsammans med nio andra länder från försvarssamarbetet JEF, Joint Expeditionary Force, kommer Marinen medverka i att stärka den militära närvaron i Östersjön och Nordatlanten.

Beslutet har fattats efter den senaste tidens skador som upptäckts på kablar och ledningar i Östersjön – bland annat har en svensk-estnisk telekommunikationskabel och en finsk gasledning skadats.  

Den svensk-estniska undervattensledningen uppges ha skadats vid ungefär samma tidpunkt som den finska gasledningen. 

Flera experter och bedömare har flaggat för att Ryssland sannolikt har ett finger med i spelet. Kina har även pekats ut som en potentiell aktör.

”Ingen slump”

Enligt Försvarsmakten är det ingen slump att undervattensinfrastruktur har präglats av flertalet sabotage det senaste året.

– 95 procent av internettrafiken går via undervattenskablar. Dessutom finns där gasledningar och elkablar som är vitala för att det västerländska samhället ska fungera såväl i vardagen, som i kris eller krig, framhåller myndigheten i ett uttalande.  

Ny konfliktzon

Försvarsmakten drar en slutsats av den senaste tiden sabotage.

Havsbotten har blivit en ny konfliktzon som fienden kan utnyttja.

Nu står Sverige och dess allierade inför en svår utmaning.

Efter kalla krigets slut  byggdes mängder med kommunikationskablar och gasledningar utan något ordentligt skydd i åtanke.

Mycket av infrastrukturen under vattnet är därför svår att bevaka.

–  Undervattensstriden har klara fördelar genom att den just genomförs med dolt uppträdande och möjliggör verksamhet och underrättelseinhämtning med låg risk för upptäckt jämfört med liknande verksamhet genomförd med ytfartyg eller luftfarkoster.

– Vattnet är svårgenomträngligt, ubåtar och obemannade undervattensfarkoster har möjlighet att operera dolt vilket också innebär att motståndaren kan det, förklarar kommendör Paula Wallenburg, som är chef för Första ubåtsflottiljen och väl bekant med miljön under ytan.

Stort område 

Undervattenskablarna och ledningarna sträcker sig över ett enormt område, vilket är ytterligare en utmaning för den svenska marinen.

– Med tanke på att undervattensinfrastrukturen löper över långa sträckor är det omöjligt att hela tiden ha kontroll på varje meter. Sedan löper kablarna över såväl olika länders territorialhav, ekonomiska zon och internationellt vatten, som alla har olika legala regler, ibland förlegade, över vad vi får göra som stat, säger Marinchef Ewa Skoog Haslum.

Inte ensamma

Den svenska marina närvaron till sjöss har ökat betydligt de senaste åren. De nästkommande tio åren ska marinens kapacitet stärkas ytterligare.

Sverige bedriver även ett omfattande samarbete med flera länder.

Tillsammans med Natos marina styrkor övervaka den svenska marinen Östersjön och övriga omgivande vattenområden. 

– Även om Sverige i skrivande stund ännu inte är Natomedlem så är vi med som partner i det pågående samarbetet. Vid varje sabotageförsök har Nato förstärkt sin närvaro i Östersjön, understryker Försvarsmakten.

När Sverige släpps in i försvarsalliansen kommer samarbetet att stärkas ytterligare.

–  Som alliansmedlem kommer vi att båda kunna dela med oss, men även själva få tillgång till mer underrättelseinformation och på så sätt jobba proaktivt och mer effektivt. Men det står helt klart att såväl vi, Nato som andra länder tar frågan på stort allvar, säger Marinchef Ewa Skoog Haslum.

Foto: Örjan Wallers Försvarsmakten

Text: Redaktionen


SPANIEN: Barn glömdes bort – förlorade livet

2025 07 01

Ett barn i Spanien har förlorat livet under tragiska omständigheter.

En liten pojke har dött i Spanien på tisdagen.

Pojken förlorade livet i byn Valls i nordöstra Spanien, efter att ha glömts bort av sin pappa.

Det tragiska händelsen inträffade samtidigt som Sydeuropa är mitt i en värmebölja.

Tragisk händelse

Det handlar om en 2-årig pojke som har dött.

Pojken glömdes kvar i bilen av sin pappa, rapporterar La Vanguardia.

Just den här dagen skulle pappan ta sin son till dagis, vilket han inte brukar göra, enligt tidningen.

På morgonen satte pappan pojken i bilbarnstolen och börja åka, men istället för att köra till förskolan, åkte han direkt till jobbet. Där glömde han kvar pojken i bilen.

Temperaturen i byn låg på 37 grader när pojken lämnades kvar i bilen.

Mannen anlände till arbetsplatsen vid 10-tiden, och barnet upptäcktes vid 15-tiden.

Flera personer slog larm, både genom att ringa 112 och försöka hitta barnets pappa.

Pappan i svår chock

De personer som slog larm hade också fått ut barnet ur bilen när räddningstjänsten anlände, enligt tidningen.

Det gjordes intensiva försök att rädda barnets liv. Men efter cirka 5 timmar i den kokheta bilen fanns det inget att göra.

Den räddningstjänst som anlände till platsen kunde inte göra mycket annat än att bekräfta att barnet hade avlidit.

Pojkens far anlände till platsen och försökte också själv hjälpa sitt barn. Pappan var i svår chock och behövde akut psykologisk hjälp efter sonens tragiska död. Det gick heller inte att förhöra honom efter händelsen, eftersom han var så chockad.

Händelsen ska nu utredas av polis.

Extremväder i Europa

Den tragiska händelsen har alltså inträffat i samband med en svår värmebölja som drabbat södra Europa.

Flera värmerekord har slagits bland annat i Spanien. I söndags uppmättes hela 46 grader i El Granado i sydvästra Spanien.

I flera städer i Sydeuropa har man stängt sevärdheter på grund av värmen. I Paris håller exempelvis Eiffeltornet stängt på grund av hettan.

Foto: P. Nicolello

Text: Redaktionen


JUST NU: Stridsflyg har kraschat i Ryssland

2025 07 01

Ett stridsflygplan har kraschat i Ryssland.

Ett stridsflygplan uppges ha kraschat i Ryssland på tisdagen.

Det handlar om ett ryskt av modellen Sukhoi Su-34, enligt ryska källor.

Kraschen skedde i samband med en träningsflygning i regionen Nizjnij Novgorod.

Fick allvarliga problem

Det ryska stridsflygplanet uppges ha drabbats av mekaniska problem med en del av landningsstället, rapporterar The Moscow Times, och hänvisar till uppgifter från det ryska försvarsministeriet.

– Trots försök från de två piloterna att åtgärda felet under flygning tvingades de slutligen att skjuta ut sig ur flygplanet, rapporterar tidningen.

Båda piloterna uppges ha överlevt, men uppgifterna går isär om huruvida båda piloterna ännu har hittats av det räddningsteam som skickades ut. Moscow Times uppgav på eftermiddagen att bara en av piloterna hade påträffats.

Dyrbart plan kraschade

Stridsflygplanet kraschade vid 13-tiden på eftermiddagen lokal tid, i ett obebott område.

Inga skador har rapporterats från marken. Platsen där planet kraschade ligger cirka 30 mil öst om Moskva.

Plan av modellen Su-34 används väldigt ofta av Ryssland i Ukraina. Planet uppges vara värt strax under 15 miljoner dollar.

Det handlar alltså om ännu ett tungt slag för Ryssland, som har förlorat många stridsflygplan den senaste tiden.

Flera händelser under året

Kraschen som ägde rum på tisdagseftermiddagen är den tredje liknande incidenten med ett Su-34-plan på drygt ett år, uppger tidningen.

Men ryska stridsflyg har inte bara drabbats av olyckor, utan har också attackerats flitigt av Ukraina.

I helgen kom uppgifter om att två ryska stridsflyg hade förstörts och ytterligare två hade skadats i en ukrainsk drönarattack i Volgograd Oblast i Ryssland, vilket MarcusOscarsson.se rapporterade om.

Även dessa plan var av modellen Su-34. Attacken utfördes av Ukrainas militära underrättelsetjänst SBU tillsammans med specialstyrkor och andra militära enheter.

I början av juni utförde Ukraina också en stor och mycket spektakulär attack mot flygbaser inne i Ryssland. Efter attacken uppgav Ukraina att man hade träffat över 40 ryska bombplan.

Foto: Alex Beltyukov, Wikimedia

Text: Redaktionen