Första borgerliga partiet som vill förbjuda minkfarmer

2021 03 17

Minkarna måste skyddas och få ökat välbefinnande. Därför bör minkfarmerna stängas igen för alltid.

Det anser Liberalerna som därmed blir det första borgerliga partiet som sällar sig till de som vill förbjuda Sveriges minkfarmer.

– Djuren ska slippa stressas och ska få utöva det naturliga beteende som är viktigt för deras välbefinnande. Att ta ställning för detta betyder att en del djurhållning helt enkelt måste avvecklas. För djurens skull, meddelar Liberalerna i ett uttalande. Nina Lundström, L:s talesperson i miljö- och jordbruksfrågor, vill ge minknäringen ett rakt besked.

– Branschen förtjänar tydliga besked om framtiden, säger hon.

– Det handlar bland annat om att minkar, som är vattenälskande och rörliga djur, inte får utlopp för sitt naturliga beteende när de hålls i bur. Återkommande larmas om stressade minkar som utvecklar stereotypa beteenden, summerar Liberalerna kritiken mot minkfarmer. L kan tänka sig ett förbud rakt av eller att skärpa djurskyddskraven så pass mycket att alla minkfarmer permanent avvecklas.

ANALYS

Att Liberalerna nu vill stoppa minkfarmerna för gott är en stor framgång för de som vill se ett permanent förbud. V och MP har krävt att minkfarmerna stängs i flera år men att nu även ett borgerligt parti ger samma besked innebär en historisk svängning och en mycket viktig delseger för djurskyddsrörelsen.

Sverige har infört ett tillfälligt stopp för minkuppfödning under 2021 på grund av riskerna för mutation av coronaviruset hos minkarna och min prognos är sannolikheten nu ökar rejält för att det tillfälliga stoppet förvandlas till ett permanent förbud för minkarfarmer.

[forminator_poll id="1883"]