Försökte pressa KD-riksdagsledamot att ändra sin politik

2021 09 01

– Det är absurt att Kina försöker påverka interna, demokratiska processer i Sverige.

Det säger den kristdemokratiska riksdagsledamoten Hampus Hagman till SVT. Han är en av allt fler politiker och journalister som drabbats av aggressiva och hotfulla påtryckningar från diktaturen Kina.

Hampus Hagman (KD) lade ett förslag i riksdagen om Sveriges och EU:s handelsförbindelser med Taiwan varpå Kinas ambassad genast hörde av sig och kallade hans motion för en ”allvarlig politisk provokation”.

Obehagliga hot

–Jag stod för de motionerna och det var inte något snack om att dra tillbaka dem eller något sådant, säger Hampus Hagman till SVT. Han struntade i att svara på diktaturens påtryckning.

En ny rapport från tankesmedjan Frivärld visar att Kina vid många tillfällen framfört obehagliga hot mot svenska politiker och journalister

Bör vara oroliga

– Regeringen bör aktivt följa upp hur Kina försöker påverka svensk demokrati. Man måste se de här mejlen i kontext med andra händelser. Vi behöver vara oroliga för den långsiktiga effekten, säger journalisten Patrik Oksanen som är en av rapportförfattarna.

ANALYS

Kina är en brutal diktatur – en liten klick runt diktatorn XI Jinping nekar 1,4 miljarder människor demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Som om inte det vore nog tar Kina sig nu allt större friheter att även attackera omvärlden. Det är minst sagt skrämmande.

För att få uppnå maximal effektivitet är det viktigt att EU samordnar sig när det gäller att markera mot Kina att diktaturens skrämseltaktik inte accepteras. Pengaspråket är ett språk som diktatorn förstår.

Foto: Sveriges Riksdag

[yop_poll id="563"]