FÖRSLAG: Avgift på svenskar som besöker Köpenhamn

2023 12 02

Det ska inte längre vara gratis att resa till Köpenhamn.

Detta enligt ett nytt förslag som klubbats vidare till nästa steg i Köpenhamns kommunfullmäktige. Förslaget innebär en kraftig förändring för besökare till Danmarks huvudstad.

Inte mer än rimligt

– Det är inte mer än rimligt att turister får bidra mer till städerna.

Det säger Mikkel Skovgaard, socialistiska Enhedslisten, som är positiv till förslaget.

Turister och besökare från hela världen – och då inte minst Köpenhamns närmaste grannland Sverige – strömmar till Köpenhamn för att shoppa, gå på restauranger och besöka Tivoli med mera.

Och alla besökare bör betala en avgift för att få komma in i staden anser flera av vänsterpartierna i Köpenhamns kommunfullmäktige.

Påverkar svenska besökare

Det skulle i första hand påverka besökare från Sverige som står för en mycket stor andel av turismen till Köpenhamn.

Partierna Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten och Alternativet är positiva till en avgift och tror inte att det kommer att skrämma bort turisterna.

– Jag tror att det kan bli en win-win-situaion för oss som bor här och för turisterna.

– Och avgiften ska inte vara hög, men den ska finnas, säger Socialistisk Folkepartis Rasmus Steenberger till danska TV2 Kosmopol.

32 röster mot 20

Socialdemokraternas partigrupp i Köpenhamns kommunfullmäktige har varit splittrad i frågan.

– Men vi tycker att det är en god idé att ha en turistavgift, säger Jonas Björn Jensen (S).

Omröstningen i fullmäktige slutade med 32 röster för att gå vidare med ett förslag om att utreda att införa en avgift på turister och besökare mot 20 röster emot.

De borgerliga partierna bestående av Konservative, Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti röstade nej till förslaget liksom mittenpartiet Radikale Venstre.

Kan skrämma besökare

– Danmark och Köpenhamn är redan en av de allra dyraste städerna att besöka i Norden, säger Mia Nyegaard som är orolig över att turisterna kommer att skrämmas bort från staden.

– Turismen är en exportgren och här konkurrerar vi med både Stockholm och Oslo, säger hon till TV2.

Nu ska Köpenhamns Ekonomiförvaltning granska olika modeller för att införa en turistavgift.

– Varje år övernattar 10 miljoner besökare i staden och om alla betalar två Euro per natt kan det ge 150 miljoner danska kronor, uppger TV2.

Foto: M. Potapenko

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen