FORSKNING: Upptäckt vid matstudie – kopplas till 32 sjukdomar
2024 03 31
En stor ny studie understryker riskerna med så kallad ultraprocessad mat.
Riskerna med olika former av ultraprocessad mat, vilket bland annat kan handla om chips, glass, hamburgare eller korv, är sedan tidigare känd.
Påverkan på hälsan är problematisk, och stora politiska diskussioner pågår om ämnet i såväl EU som i USA.
Nu kopplar en ny studie samman ultraprocessad mat med totalt 32 olika sjukdomar.
Det rapporterar Svenska Dagbladet.
Nästan 10 miljoner
Studien har gått igenom analyser med nästan 10 miljoner deltagare från 2009 till 2023.
Forskarna, som bland annat kommer från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Universitetet i Sydney och Sorbonne i Paris, har upptäckt en tydlig koppling till hjärtrelaterad dödlighet och typ 2-diabetes.
Nu görs även en koppling till cancer i ändtarmen och psykisk ohälsa.
Totalt dras ett samband mellan konsumtion av ultraprocessad mat och 32 olika sjukdomar.
Behövs mer forskning
Livsmedelsverkets nutritionist Emma Patterson understryker att mer forskning behövs på området.
– Författarna föreslår också att det behövs mer forskning kring livsmedelsstruktur, tillsatser, processkontaminanter och ämnen i förpackningar, säger hon till SvD.
Det är ultraprocessad mat
Det finns olika former av ultraprocessad mat som kan vara farligt att överkonsumera.
– Chips, glass, godis, pommes frites och korv kallas ofta ultraprocessad mat, förklarar Livsmedelsverket.
– Det är mat som inte är bra för hälsan, den innehåller ofta mycket fett, socker och salt.
Bearbetas på olika sätt
Maten bearbetas på flera olika sätt och går igenom processer som förändrar den.
– Med processad mat menas att maten har bearbetats. Bearbetad mat är tydligt förändrad från den ursprungliga produkten. Några exempel på hur mat kan bearbetas är värmebehandling, rökning, rimning, mognadslagring, torkning och marinering, fortsätter myndigheten.
– Bearbetad mat får innehålla ingredienser som behövs vid tillverkningen för att maten ska få särskilda egenskaper. Ett exempel på sådana ingredienser är tillsatser.
Foto: JC. Attipoe
Text: Redaktionen