FORSKNING: Godissort pekas ut – värre än tidigare trott
2024 03 17
Även i små mängder kan lakrits vara skadligt.
Sedan tidigare är det känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck.
Nu har dock forskare på Linköpings universitet kommit fram till att även mindre mängder lakrits höjer blodtrycket.
Det framhåller universitetet.
“Inte tidigare visats”
I studien framgår att en mindre mängd lakrits än tidigare trott orsakar problem.
– I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger studiens författare Peder af Geijerstam.
Kan behövas mer försiktighet
Fredrik Nyström, som är professor vid institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet, menar att fyndet kan vara anledning till mer försiktighet framöver.
– Våra resultat ger anledning att iaktta en ökad försiktighet avseende rekommendationer och etikettering för livsmedel med lakrits, säger han.
Så gick det till
I studien deltog män och kvinnor mellan 18 och 30 år gamla, som under två olika perioder fick äta lakrits eller en kontrollprodukt som inte innehöll någon lakrits.
Kontrollprodukten innehöll i stället salmiak, som ger smaken till saltlakrits.
Lakritsen vägde 3,3 gram och innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra, det vill säga den mängd som anges som sannolikt säker för de flesta att äta dagligen.
Jämförde effekten
Universitetet framhåller vidare att forskarna i studien kunde jämföra effekten på ett tydligt sätt.
– Deltagarna lottades till att äta antingen lakrits eller kontrollprodukten under två veckor, göra ett uppehåll under två veckor, och sedan äta den andra varianten under två veckor, framhåller Linköpings universitet.
– På detta sätt kunde forskarna jämföra effekten av båda sorterna hos samma person. Studiedeltagarna fick varje dag mäta sitt blodtryck hemma. I slutet av varje intagsperiod mätte forskarna nivåer av olika hormoner, saltbalansen och hjärtats belastning.
Foto: A. Jostelius
Text: Redaktionen