Forskare varnar: Ryssland kan starta ny pandemi
2022 12 19
Ett ryskt laboratorium i Sibirien riskerar att sprida en ny pandemi över hela världen.
Det hävdar den franska fysik- och kemiprofessorn Michael Clavarie, verksam vid National Centre of Scientific Research vid universitetet i Aix-Marseille, rapporterar The Times.
Bakgrunden?
Ryssland har hittat en 10 000 år gammal mammutbebis och försöker återuppliva 400 000 år gamla virus.
– Forskningen är väldigt, väldigt riskabel, säger Michael Clevarie till tidningen.
Leker med elden
Experimenten bedrivs vid det ökända Vectorlaboratoriet, som tidigare skapat rubriker med anledning av att man tillverkat kemiska vapen.
Vad man nu gör är att undersöka de bevarade mammutkadaverna, samt ullhåriga noshörningar och andra djur från istiden. Syftet är att utvinna och studera de infektioner som orsakade deras död.
Men de ryska forskarna leker med elden, anser Michael Clevarie.
– Våra immunförsvar har aldrig stött på den här typen av virus. Vissa av dem kan vara 200 000 eller till och med 400 000 år gammal, säger han.
Den franska forskaren tillägger:
– Jag har inte så stor tilltro till att allt på Vectorlaboratoriet är modernt.
Skandalomsusat labb
Samma labb som bedriver virusforskningen drabbades 2019 av en gasexplosion i en lokal där man förvarade prover av extremt farliga sjukdomar som böldpest, mjältbrand och ebola, skriver tidningen.
En anställd på labbet fick då tredje gradens brännskador i samband med explosionen.
Tidigare hade en skandal ägt rum 2004 då en annan anställd dött av misstag efter att ha stuckit sig själv med en nål som innehöll ebolaviruset.
Vectorlalabbet är också känt för att vara en av blott två platser i hela världen där det dödliga smittkoppsviruset lagras.
"Inte övertygade"
Anläggningen hävdar att all forskning bedrivs säkert, men då kommunikationen mellan västerländska forskare och de ryska teamen vid Vectorlabbet tystnat sedan Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina är det nu många som oroar sig över den risk som labbet utgör för folkhälsan.
– Många av oss som analyserar och följer vad de gör är inte övertygade om att de potentiella fördelarna, som ligger i en avlägsen framtid, nödvändigtvis uppväger de mycket verkliga riskerna som finns i nuet, säger biosäkerhetsexperten Filippa Lentzos vid King’s College London, till The Times.
– Även med allmänt säkra metoder kan olyckor fortfarande ske.
Funnit virus i samma region förr
Djuren som nu studeras på det sibiriska laboratoriet upptäcktes i regionen Yakutia, där temperaturen kan sjunka till så lågt som -55 grader.
På samma plats har franska forskare nyligen upptäckt mer än ett dussin förhistoriska virus, vilket inte var första gången.
Redan 2014 fann samma team av forskare ett 30 000 år gammalt virus som fastnat i permafrosten och upptäckte till deras fasa att det fortfarande hade möjlighet att infektera organismer.
2016 dog ett barn och dussintals människor lades in på sjukhus efter ett utbrott av mjältbrand i just Sibirien.
Det anses sannolikt att infektionen orsakades av en värmebölja som tinade permafrost och grävde fram ett renkadaver som hade infekterats av mjältbrand flera decennier tidigare, enligt the Times.
2 300 renar dog också i samma utbrott.
Foto: CDC
Text. Redaktionen