Forskare varnar: Ryssland kan starta ny pandemi

2022 12 19

Ett ryskt laboratorium i Sibirien riskerar att sprida en ny pandemi över hela världen.

Det hävdar den franska fysik- och kemiprofessorn Michael Clavarie, verksam vid National Centre of Scientific Research vid universitetet i Aix-Marseille, rapporterar The Times.

Bakgrunden?

Ryssland har hittat en 10 000 år gammal mammutbebis och försöker återuppliva 400 000 år gamla virus.

– Forskningen är väldigt, väldigt riskabel, säger Michael Clevarie till tidningen.

Leker med elden

Experimenten bedrivs vid det ökända Vectorlaboratoriet, som tidigare skapat rubriker med anledning av att man tillverkat kemiska vapen.

Vad man nu gör är att undersöka de bevarade mammutkadaverna, samt ullhåriga noshörningar och andra djur från istiden. Syftet är att utvinna och studera de infektioner som orsakade deras död.

Men de ryska forskarna leker med elden, anser Michael Clevarie.

– Våra immunförsvar har aldrig stött på den här typen av virus. Vissa av dem kan vara 200 000 eller till och med 400 000 år gammal, säger han.

Den franska forskaren tillägger:

– Jag har inte så stor tilltro till att allt på Vectorlaboratoriet är modernt.

Skandalomsusat labb

Samma labb som bedriver virusforskningen drabbades 2019 av en gasexplosion i en lokal där man förvarade prover av extremt farliga sjukdomar som böldpest, mjältbrand och ebola, skriver tidningen.

En anställd på labbet fick då tredje gradens brännskador i samband med explosionen.

Tidigare hade en skandal ägt rum 2004 då en annan anställd dött av misstag efter att ha stuckit sig själv med en nål som innehöll ebolaviruset.

Vectorlalabbet är också känt för att vara en av blott två platser i hela världen där det dödliga smittkoppsviruset lagras.

"Inte övertygade"

Anläggningen hävdar att all forskning bedrivs säkert, men då kommunikationen mellan västerländska forskare och de ryska teamen vid Vectorlabbet tystnat sedan Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina är det nu många som oroar sig över den risk som labbet utgör för folkhälsan.

– Många av oss som analyserar och följer vad de gör är inte övertygade om att de potentiella fördelarna, som ligger i en avlägsen framtid, nödvändigtvis uppväger de mycket verkliga riskerna som finns i nuet, säger biosäkerhetsexperten Filippa Lentzos vid King’s College London, till The Times.

– Även med allmänt säkra metoder kan olyckor fortfarande ske.

Funnit virus i samma region förr

Djuren som nu studeras på det sibiriska laboratoriet upptäcktes i regionen Yakutia, där temperaturen kan sjunka till så lågt som -55 grader.

På samma plats har franska forskare nyligen upptäckt mer än ett dussin förhistoriska virus, vilket inte var första gången.

Redan 2014 fann samma team av forskare ett 30 000 år gammalt virus som fastnat i permafrosten och upptäckte till deras fasa att det fortfarande hade möjlighet att infektera organismer.

2016 dog ett barn och dussintals människor lades in på sjukhus efter ett utbrott av mjältbrand i just Sibirien.

Det anses sannolikt att infektionen orsakades av en värmebölja som tinade permafrost och grävde fram ett renkadaver som hade infekterats av mjältbrand flera decennier tidigare, enligt the Times.

2 300 renar dog också i samma utbrott.

Foto: CDC

Text. Redaktionen


Stort larm om vanlig router – många svenskar har den

2025 01 24

En av de mest populära routrarna på marknaden är föremål för stor oro.

Det är routrarna av märket TP-Link som under vintern dragit uppmärksamheten till sig.

Nyligen gick myndigheter i USA ut med att man överväger ett totalförbud mot produkterna, som även finns i mängder av svenskars hem.

Routrarna kallas till och med för ett “nationellt säkerhetsproblem” på grund av upprepade kopplingar till kinesiska cyberattacker, rapporterar ansedda Wall Street Journal.

Skäl till oro i Sverige

Specifikt befarar dessutom USA att TP-Link-routrarna – som är den mest sålda routern på Amazon – kommer att användas mot västerländska mål.

Av den anledningen finns det skäl till oro även här i Sverige och Europa och alla andra västländer där de populära produkterna säljs.

Det konstaterar säkerhetsföretaget CSIS medgrundare och it-säkerhetsexperten Peter Kruse från Danmark, där problemet också uppmärksammats de senaste veckorna.

– Med många produkter i den låga prisklassen är säkerheten inte särskilt högt prioriterad. Kort sagt, du får vad du betalar för, säger han till TV2.

Microsoft bekräftar

Techjätten Microsoft har redan bekräftat att en kinesisk hackerenhet har lanserat “separata cyberattacker” via tusentals routrar från TP-Link.

Viktigt i sammanhanget är dock att det kinesiska företaget inte själva anklagas för att hota cybersäkerheten – kritiken går ut på att de inte gör tillräckligt för att förebygga att andra hotar det.

– Det har konstaterats över tid att TP-Link är en produkt som innehåller många sårbarheter jämfört med andra produkter, och det finns en oro för att det kan resultera i en supply chain-attack, säger Peter Kruse och syftar på it-attacker mot organisationers eller företags leveranskedjor.

Uppmaningen till vanligt folk

Enligt experten finns det sannolikt en rädsla att den kinesiska regeringen ska kräva eller redan har krävt tillgång till TP-Links routrar.

Liknande oro låg bakom att flera länder 2019 började betrakta den kinesiska mobiljätten Huawei som ett säkerhetshot.

Larmet innebär dock inte att du per automatik behöver oroa dig för att bankuppgifter eller liknande ska hackas om du har en TP-Link-router i bostaden.

Däremot ska man fundera på vilken router man köper – för att undvika att bidra till exempelvis en större cyberattack mot kritisk infrastruktur.

Uppmaningen gäller även andra lågprisroutrar.

Vi ska vara försiktiga så att vi inte stirrar oss blinda på en produkt. Det finns många produkter i denna prisklass där säkerheten är dålig, säger Peter Kruse till TV2.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


Jättebesked om solceller – första gången någonsin

2025 01 24

EU fortsätter att ersätta fossila bränslen med förnybar energi.

Nu kommer nya uppgifter som tyder på att övergången går bättre än väntat.

Under 2024 gick gröna energikällor om kol för första gången.

Framför allt ökade användningen av solenergi, enligt en rapport från den gröna tankesmedjan Ember.

Under fjolåret stod solenergi för 11 procent av EU:s elektricitet. Siffran innebär att solenergi för första gången är en större energikälla än kol.

Elproduktionen från kol sjönk till 10 procent och EU:s gasproduktion minskad för femte året i rad. Totalt sjönk användningen av fossila bränslen till en historiskt låg nivå (29 procent).

Förnybara energikällor stod i sin tur för 47 procent av elproduktionen under 2024 – den högsta noteringen någonsin.

– Fossila bränslen håller på att förlora sitt grepp om EU:s energi, säger Chris Rosslowe, senioranalytiker och huvudförfattare till rapporten.

– När den gröna omställningen i Europa inleddes 2019 var det få som trodde att EU:s energiomställning skulle kunna vara där den är i dag. Vind och sol pressar kol till marginalerna och tvingar gasen till strukturell nedgång.

Pekar ut solceller 

Ett energislag pekas ut i rapporten.

– Solenergi blev EU:s snabbast växande energikälla 2024 och gick för första gången om kol, framhåller Ember i sin slutsats.

Ember-chefen Dave Jones har tidigare uttalat sig  om energislagets framfart.

Under 2023 stod solenergi för en betydande andel av världens elproduktion, vilket fick Dave Jones att jubla. 

– Särskilt solenergi accelererar snabbare än någon trodde var möjligt. Solceller var den viktigaste källan för förnybar el under 2023. Solenergi  stod för mer än dubbelt så mycket el som kol, sade Ember-chefen i april 2024.

Största energislagen

Kärnkraft är fortfarande EU:s största energikälla och står för över 20 procent av elproduktionen.

Vindkraft är för andra året i rad den näst största energikällan. Vindkraften står för 17 procent av elproduktionen i EU.  

Foto: Andreas160578

Text: Redaktionen