Forskare varnar: Ryssland kan starta ny pandemi

2022 12 19

Ett ryskt laboratorium i Sibirien riskerar att sprida en ny pandemi över hela världen.

Det hävdar den franska fysik- och kemiprofessorn Michael Clavarie, verksam vid National Centre of Scientific Research vid universitetet i Aix-Marseille, rapporterar The Times.

Bakgrunden?

Ryssland har hittat en 10 000 år gammal mammutbebis och försöker återuppliva 400 000 år gamla virus.

– Forskningen är väldigt, väldigt riskabel, säger Michael Clevarie till tidningen.

Leker med elden

Experimenten bedrivs vid det ökända Vectorlaboratoriet, som tidigare skapat rubriker med anledning av att man tillverkat kemiska vapen.

Vad man nu gör är att undersöka de bevarade mammutkadaverna, samt ullhåriga noshörningar och andra djur från istiden. Syftet är att utvinna och studera de infektioner som orsakade deras död.

Men de ryska forskarna leker med elden, anser Michael Clevarie.

– Våra immunförsvar har aldrig stött på den här typen av virus. Vissa av dem kan vara 200 000 eller till och med 400 000 år gammal, säger han.

Den franska forskaren tillägger:

– Jag har inte så stor tilltro till att allt på Vectorlaboratoriet är modernt.

Skandalomsusat labb

Samma labb som bedriver virusforskningen drabbades 2019 av en gasexplosion i en lokal där man förvarade prover av extremt farliga sjukdomar som böldpest, mjältbrand och ebola, skriver tidningen.

En anställd på labbet fick då tredje gradens brännskador i samband med explosionen.

Tidigare hade en skandal ägt rum 2004 då en annan anställd dött av misstag efter att ha stuckit sig själv med en nål som innehöll ebolaviruset.

Vectorlalabbet är också känt för att vara en av blott två platser i hela världen där det dödliga smittkoppsviruset lagras.

"Inte övertygade"

Anläggningen hävdar att all forskning bedrivs säkert, men då kommunikationen mellan västerländska forskare och de ryska teamen vid Vectorlabbet tystnat sedan Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina är det nu många som oroar sig över den risk som labbet utgör för folkhälsan.

– Många av oss som analyserar och följer vad de gör är inte övertygade om att de potentiella fördelarna, som ligger i en avlägsen framtid, nödvändigtvis uppväger de mycket verkliga riskerna som finns i nuet, säger biosäkerhetsexperten Filippa Lentzos vid King’s College London, till The Times.

– Även med allmänt säkra metoder kan olyckor fortfarande ske.

Funnit virus i samma region förr

Djuren som nu studeras på det sibiriska laboratoriet upptäcktes i regionen Yakutia, där temperaturen kan sjunka till så lågt som -55 grader.

På samma plats har franska forskare nyligen upptäckt mer än ett dussin förhistoriska virus, vilket inte var första gången.

Redan 2014 fann samma team av forskare ett 30 000 år gammalt virus som fastnat i permafrosten och upptäckte till deras fasa att det fortfarande hade möjlighet att infektera organismer.

2016 dog ett barn och dussintals människor lades in på sjukhus efter ett utbrott av mjältbrand i just Sibirien.

Det anses sannolikt att infektionen orsakades av en värmebölja som tinade permafrost och grävde fram ett renkadaver som hade infekterats av mjältbrand flera decennier tidigare, enligt the Times.

2 300 renar dog också i samma utbrott.

Foto: CDC

Text. Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen