Forskare varnar – har återupplivat ”zombievirus”

2023 03 10

Temperaturerna stiger runt jordens norra polcirkel.

I Arktis har permafrosten redan börjat smälta i ett allt varmare klimat.

Permafrosten –  ett fruset lager av jord under marken – döljer många hemligheter.

Och i takt med att den smälter väcks de åter till liv.

Forskare varnar för att virus, som legat vilande i tiotusentals år, kan få spridning och i ett värsta scenario äventyra människors hälsa.

– Det händer mycket med permafrosten som är oroande. Det visar verkligen varför det är superviktigt att vi håller så mycket som möjligt av permafrosten frusen, säger klimatforskaren Kimberley Miner till CNN.

Upptäcker ”zombievirus”

Jean-Michel Claverie – som forskar i medicin och genetik vid Aix-Marseille University School of Medicine i Marseille, Frankrike – har inlett ett omfattande projekt för att klargöra vilka virus som döljer sig i marken och som fortfarande är smittsamma.

Han letar efter vad han beskriver som ”zombievirus” och han har hittat flera stycken.

År 2014 lyckades han återuppliva ett virus som inte varit smittsamt på över 30 000 år.

Claverie har för säkerhetens skull endast återupplivat virus som inte drabbar djur och människor, utan endast encelliga amöbor.

Men att sådana virus fortfarande är smittsamma efter så lång tid tyder på ett potentiellt större problem, understryker forskaren.

Claverie hävdar att hans forskning visar  att gamla virus – som även smittar människor –  riskerar att väckas till liv. Enligt forskaren kan flera av dessa virus potentiellt utgöra ett allvarligt hot mot den globala folkhälsan.

– Vi ser dessa amöba-infekterande virus som surrogat för alla andra möjliga virus som kan finnas i permafrosten. Det finns spår av många, många, många andra virus, säger Claverie till CNN och tillägger:

– Om amöbavirusen fortfarande är vid liv, så finns det ingen anledning till varför de andra virusen inte fortfarande skulle vara vid liv och utgöra en fara. Risken kommer definitivt att öka i samband med global uppvärmning.

Glesbefolkat

Arktis är i dag relativt isolerat från omvärlden. Området är endast hem för 3,6 miljoner människor. 

Den låga populationen innebär att risken för mänsklig exponering för forntida virus är låg, vilket Claverie håller med om. 

Samtidigt påpekar forskaren att allt fler människor kommer att befolka Arktis i ”kölvattnet av nya industriella satsningar”.

Kräver bättre övervakning

Birgitta Evengård, senior professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, forskar om klimatförändringarnas hälsoeffekter.

Hon anser att  det krävs en större övervakning och fler resurser för att identifiera risker för potentiella virusutbrott vid upptining av permafrost. 

Samtidigt varnar hon för ett ”alarmistiskt tillvägagångsätt”.

– Det är korrekt att ha respekt för situationen och vara proaktiv och inte bara reaktiv. Sättet att bekämpa rädsla är att ha kunskap, säger hon till CNN.

Foto: D. Jensen 

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen