Forskare varnar för kollaps: Kan bli 20 grader kallare i Sverige
2024 02 12
En kommande strömkollaps riskerar att få kraftiga konsekvenser för Sverige.
Varningen kommer efter att en ny studie, som beskrivs som banbrytande, analyserat insamlat material och data från både hav och land – samt atmosfären.
I synnerhet har man studerat strömmarna i Atlanten, inklusive Golfströmmen, och hur värme och saltvatten rör sig i havet.
"Kommer bli förödande"
Studiens resultat är slående.
Enligt forskarna riskerar hela strömsystemet att kollapsa på grund av att sötvatten från smältande glaciärer flödar in i systemet.
– Påverkan på klimatet kommer att bli förödande, säger René van Westen från nederländska Utrecht University, en av forskarna bakom studien, i en intervju med SVT.
20 grader kallare
Det inflödande sötvattnet gör att strömmarnas styrka går förlorad.
I forskarnas datamodeller har man redan identifierat varningssignaler på att vi är på väg mot en så kallad “tipping point” – det vill säga en brytpunkt där en kollaps av hela strömsystemet blir ett faktum.
Det skulle slå med enorm kraft mot Sverige och resten av norra Europa.
– Några av förändringarna är snabba och dramatiska. I till exempel Sverige ser vi sjunkande temperaturer med upp till 20 grader inom ett århundrade, säger René van Westen.
Genomsnittstemperaturen skulle sjunka med tio grader och havsnivån höjas en meter.
Studier: kan ske inom kort
Det är till stor del tack vare Golfströmmen som klimatet i Skandinavien är så pass milt som det är.
Tidigare har forskare varnat för att strömmen skulle kunna kollapsa redan så tidigt som 2025, andra studier har pekat på att det är mer sannolikt att det sker om 30-40 år.
– Jag tror att vi borde vara mycket oroliga, sade Peter Ditlevsen, professor vid Köpenhamns universitet, till The Guardian i somras.
Senast för 12 000 år sedan
De senaste 115 000 år sedan har havsströmmarna kollapsat vid flera tillfällen, med följderna att cykler av istider satts igång.
Senast det skedde var dock för 12 000 år sedan och en ny kollaps är en av vändpunkterna för klimatet som forskarna är som mest oroliga över när det gäller den globala uppvärmningens konsekvenser.
– Det här skulle innebära en väldigt, väldigt stor förändring, sade Peter Ditlevsen.
Foto: P. Lozovikov
Text: Redaktionen