Forskare: Vanligt sötningsmedel kopplas till livshotande förgiftning

2024 04 26

Ett vanligt sötningsmedel kan innebära flera hälsorisker och kan i värsta fall leda till ett livshotande tillstånd. 

Det framhåller forskare vid de välansedda universitetet Anglia Ruskin University i Cambridge i en färsk studie som The Guardian tagit del av.

Sötningsmedlet som pekas ut är neotam, som tillverkas genom en kemisk reaktion mellan aspartam och andra ämnen. Sedan början av 2000-talet har neotam använts flitigt i produkter som glass, sylt, konfektyrvaror, tuggummi, bordssötningsmedel, soppor och såser.

Nu varnar forskarna för att sötningsmedlet kan innebära ”allvarliga risker” för människors hälsa genom att försvaga tarmen.

– Konsumtion av även en liten mängd av sötningsmedlet neotam kan leda till att man drabbas av tarmsjukdomen IBS, insulinresistens och till och med sepsis, ett tillstånd som dödar cirka 40 000 i Storbritannien om året, framhåller forskarna enligt The Guardian.

Sepis kallas ibland för blodförgiftning och kan vara livshotande.

Infektionen påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Personer som drabbas av infektionen uppmanas att söka vård direkt.

Celldöd

Studiens huvudförfattare  Havovi Chichger, professor i biomedicin vid Anglia Ruskin University, kommenterar resultatet av studien i en intervju med The Guardian.

Forskaren håller inte igen när hon pratar om riskerna med att konsumera sötningsmedlet.

– Det kan leda till en rad potentiella hälsoproblem, inklusive diarré, tarminflammation och till och med infektioner som blodförgiftning om bakterierna skulle komma in i blodomloppet. Därför är det viktigt att också studera sötningsmedel som har introducerats på senare tid, säger Chichger och tillägger att även ett begränsat intag av neotam kan vara farligt.

– Även när vi studerade neotam i mycket låga koncentrationer, tio gånger lägre än det rekommenderade dagliga intaget, noterade vi en nedbrytning av tarmbarriären och att bakterier angrep friska tarmceller, vilket ledde till celldöd. Detta kan kopplas till problem som IBS och sepsis.

Kan omvärdera beslut

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet  (EFSA) beslutade 2010 att neotam är "säkert att använda". Sötningsmedlet är godkänt för användning i mer än 35 länder, inklusive Sverige.

EFSA kan dock komma att omvärdera beslutet efter att flera nya studier påpekat riskerna med neotam.

– En serie evidensbaserade riskbedömningar kan leda till en omvärdering av vissa sötningsmedel, berättar Havovi Chichger.  

Foto: I. Dooley resp U. Pointcheval

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen