Forskare: Vanligt sötningsmedel kopplas till livshotande förgiftning
2024 04 26
Ett vanligt sötningsmedel kan innebära flera hälsorisker och kan i värsta fall leda till ett livshotande tillstånd.
Det framhåller forskare vid de välansedda universitetet Anglia Ruskin University i Cambridge i en färsk studie som The Guardian tagit del av.
Sötningsmedlet som pekas ut är neotam, som tillverkas genom en kemisk reaktion mellan aspartam och andra ämnen. Sedan början av 2000-talet har neotam använts flitigt i produkter som glass, sylt, konfektyrvaror, tuggummi, bordssötningsmedel, soppor och såser.
Nu varnar forskarna för att sötningsmedlet kan innebära ”allvarliga risker” för människors hälsa genom att försvaga tarmen.
– Konsumtion av även en liten mängd av sötningsmedlet neotam kan leda till att man drabbas av tarmsjukdomen IBS, insulinresistens och till och med sepsis, ett tillstånd som dödar cirka 40 000 i Storbritannien om året, framhåller forskarna enligt The Guardian.
Sepis kallas ibland för blodförgiftning och kan vara livshotande.
Infektionen påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Personer som drabbas av infektionen uppmanas att söka vård direkt.
Celldöd
Studiens huvudförfattare Havovi Chichger, professor i biomedicin vid Anglia Ruskin University, kommenterar resultatet av studien i en intervju med The Guardian.
Forskaren håller inte igen när hon pratar om riskerna med att konsumera sötningsmedlet.
– Det kan leda till en rad potentiella hälsoproblem, inklusive diarré, tarminflammation och till och med infektioner som blodförgiftning om bakterierna skulle komma in i blodomloppet. Därför är det viktigt att också studera sötningsmedel som har introducerats på senare tid, säger Chichger och tillägger att även ett begränsat intag av neotam kan vara farligt.
– Även när vi studerade neotam i mycket låga koncentrationer, tio gånger lägre än det rekommenderade dagliga intaget, noterade vi en nedbrytning av tarmbarriären och att bakterier angrep friska tarmceller, vilket ledde till celldöd. Detta kan kopplas till problem som IBS och sepsis.
Kan omvärdera beslut
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) beslutade 2010 att neotam är "säkert att använda". Sötningsmedlet är godkänt för användning i mer än 35 länder, inklusive Sverige.
EFSA kan dock komma att omvärdera beslutet efter att flera nya studier påpekat riskerna med neotam.
– En serie evidensbaserade riskbedömningar kan leda till en omvärdering av vissa sötningsmedel, berättar Havovi Chichger.
Foto: I. Dooley resp U. Pointcheval
Text: Redaktionen