Forskare uppmanar: Sätt varningsetiketter på bacon
2025 11 08
Forskare vill att varningsetiketter ska sättas på baconpaket.
Varningsetiketter finns som bekant på bland annat cigarettpaket – för att informera konsumenter om riskerna som finns för exempelvis cancer.
Snart kan liknande etiketter även komma att hamna på baconpaketen.
I alla fall om en brittisk forskargrupp får igenom sina krav, rapporterar Science Alert.
Vill se etiketter
En grupp forskare i Storbritannien kräver att produkter som bacon och skinka ska förses med hälsovarningar liknande dem på cigaretter.
Experterna hävdar att dessa köttprodukter, som ofta konserveras med kemikalier kallade nitriter, utgör en cancerrisk som världen har misslyckats med att ta itu med.
Forskare uppmanar
Forskargruppen vill att man ska agera på grund av kopplingen av denna typ av mat och cancer – i synnerhet tjocktarmscancer.
– Att förbjuda eller fasa ut dessa cancerframkallande tillsatser, införa cancervarningar på förpackningar, och stödja producenter att byta till säkrare alternativ skulle kunna rädda tusentals liv, menas det enligt Science Alert.
Läs mer: Svensk fotbollsklubb går mot konkurs – efter 119 år
“Cancerframkallande”
Den samlade forskningen visar enligt Cancerfonden att viss typ av mat kan öka risken för cancer, framför allt cancer i tarmarna.
– WHO:s internationella cancerforskningsorgan, IARC, har bedömt processat kött som korv, bacon och skinka som cancerframkallande, framhåller Cancerfonden.
– Och, rött kött från ko, gris eller lamm som troligen cancerframkallande för människan.
“Kan minska risken”
De här typerna av processat kött bedöms enligt Cancerfonden som cancerframkallande:
- Korv
- Bacon
- Skinka
– Det är bra att äta mindre processat och rött kött till förmån för mer växtbaserade alternativ, som i sin tur kan minska risken för cancer.
Läs mer: “Kan kosta över 4 500 kronor” – viktig uppmaning till bolånetagare
Foto: A. Voborilova resp Michelle Chelley
Text: Redaktionen


