Forskare totalsågar nytt köttråd – ät det här i stället
2025 10 09
Matstudien Eat Lancet 2.0 har väckt stor uppmärksamhet.
Studien, som tagits fram av 70 experter från sex kontinenter, rekommenderar ett dagligt intag på högst 15 gram rött kött.
Enligt forskarna fyller den nya köttrekommendationen två syften – den ska både främja folkhälsan och värna miljön.
– Detta är ett avgörande vetenskapligt ögonblick för livsmedelssystem, och en uppmaning till handling för en hälsosam, rättvis och mer levande framtid, skriver forskarna om den nya studien.
Totalsågas av svensk forskare
Det råder dock delade meningar om den nya kostrekommendationen.
LiU-professorn och överläkaren Fredrik Nyström är mycket kritisk till uppmaningen om max 15 gram rött kött om dagen.
– Det finns fortfarande inga ordentliga studier som visar att det är bra att äta vegansk kost – vilket man får kalla det när man drar ner på köttkonsumtionen så här mycket, säger han till P4 Östergötland.
Professorn ”litar inte ett dugg” på den nya forskningen. Han hänvisar till erfarenheter från sitt yrke som läkare. Enligt Nyström är det ”jättetydligt” att personer med begränsad köttkonsumtion ofta får problem med svår vitaminbrist och livshotande blodbrist.
Ät det här i stället
Fredrik Nyström lyfter fram en annan diet som enligt honom håller människor friskare längre. Enligt professorn är medelhavskost att föredra framför lågfettkost.
– Den enda riktigt bra studie som visar hur man håller sig friskare längre med en specifik kost är fortfarande studien om medelhavskost som heter Predimed,säger han till radion.
Nyström påpekar att Predimed-studien visar att medelhavskost kan halvera risken för diabetes jämfört med lågfettkost.
LÄS MER: Forskare varnar för populär mat – ”Finns ingen säker mängd”
FAKTA: Predimed-studien
- I den omfattande interventionsstudien Predimed kunde forskare visa att traditionell medelhavsmat med extra mycket olivolja eller nötter och mandel kunde förebygga hjärtkärlsjukdom i form av hjärtinfarkt och stroke hos riskindivider.
- I ett mycket stort antal vetenskapliga publikationer har man också visat att risken för många andra vanliga folkhälsosjukdomar kunde påverkas. Risken för bröstcancer minskade hos kvinnorna i interventionsgrupperna, risken för diabetes halverades, risken för depressiva besvär minskade liksom risken för nedsatt minnesfunktion.
- Studien har också bidragit med ny kunskap om de bakomliggande mekanismer rörande de preventiva effekterna av ett hälsosamt matmönster
Källa: Hjärt- och lungfonden
LÄS OCKSÅ: Tungt krav om bensinbilar – EU under press
Foto: Janesca
Text: Redaktionen