Forskare slår larm: Enorm klimatförändring kan inträffa 2027
2024 12 17
Klockan tickar för Arktis.
Redan 2027 kan det stora havsområdet uppleva sin första isfria sommar.
Forskare vid Göteborgs universitet fastslår att det finns en reell möjlighet att all havsis i Arktis bryts sönder i en kraftig storm på sommaren.
Den enorma klimatförändringen kan ske före 2030, kanske redan 2027.
– Risken för att detta inträffar kommer att öka i takt med att klimatförändringarna förvärras, säger Céline Heuzé, polarforskare och klimatolog vid Göteborgs universitet.
Céline Heuzé besökte Arktis under årets sommar tillsammans med sina forskarkollegor. Hon noterade att havsisen var mycket tunnare än vanligt.
För 20 år sedan var isen genomsnitt 2–3 meter tjock i slutet av sommarens avsmältning. Sommaren 2024 var den bara 1 meter i snitt.
– Isen var så tunn och ”rutten” att vi knappast hade behövt en isbrytare till den här expeditionen. Faktum är att det blev stressigt att hinna med att samla ihop mätresultaten innan vi kom fram till nästa mätställe. Fartyget kunde enkelt ta sig fram genom istäcket, säger Céline Heuzé.
80 000 år sedan
I en artikel som publicerats i Nature Communications konstaterar forskarna att situationen bara kommer bli värre.
Med hjälp av modeller från FN:s klimatpanel IPCC fastslår klimatexperterna att det finns en påtaglig risk för ett isfritt hav i Arktis inom tre till sex år.
Senast det inträffade var för 80 000 år sedan.
– Vi använde många av IPCC:s scenarier och såg att nu när jorden har värmts upp 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid, så finns det en reell sannolikhet för att all havsis smälter bort i Arktis. Sannolikheten ökar sedan ju varmare det blir, säger Alexandra Jahn, professor vid University of Colorado och medförfattare till artikeln.
Stora konsekvenser
När havsisen understigit 1 miljon kvadratkilometer definierar forskarna Arktis som isfritt. I år var den minsta arealen 3,67 miljoner kvadratkilometer.
Om isen försvinner under en sommar kan det få stora konsekvenser för klimatet.
Detta eftersom havsisen fungerar som ett skyddande lock för det kalla havsvattnet.
– Om islocket försvinner kommer värmen i atmosfären att absorberas av havet som får en höjd temperatur, vilket i sin tur gör det svårare för havet att åter frysa till is, framhåller forskarna.
Vidare riskerar ett isfritt Arktis att leda till extrema väderhändelser – exempelvis stormar, torka, skyfall eller perioder med onormala temperaturer.
EU:s jordobservationsprogram Copernicus varnar också för att smält havsis hotar både djur- och människolivet i polartrakterna.
– Minskningen av havsisen i Arktis hotar djur som valrossar och isbjörnar genom att påverka deras jakt-, mat-, fortplantnings- och viloplatser.Uppvärmningen leder också till snabbare erosion av arktiska kustlinjer. De mänskliga samhällena i Arktis står inför en förlust av sina försörjningsmöjligheter och sin kultur.
Även växtlivet beräknas påverkas i stor omfattning.
Vissa typer av plankton har svårt att växa i varmare vatten, medan andra typer blommar snabbt.
– Plankton utgör basen i den marina näringskedjan, så dessa förändringar påverkar hela ekosystemet, skriver Copernicus.
Foto: ActionVance
Text: Redaktionen