FORSKARE: Så många steg behöver du gå per minut – för att få motion

2024 10 24

Att räkna steg är inte tillräckligt, det krävs mer än så för att försäkra sig om att man får sin dagliga motion, menar forskare.

Att gå är ett enkelt och bra sätt att få vardagsmotion.

Många har säkert hört att man ska gå 10 000 steg om dagen för att få den motion man behöver, och använder därför en stegräknare för att hålla räkningen.

Men de 10 000 stegen riskerar att ge väldigt liten effekt om man inte samtidigt håller reda på en annan sak, rapporterar Independent.

Avgörande faktor

För att promenaderna ska ge önskad effekt måste du även hålla koll på din stegkadens, alltså hur många steg du tar per minut.

Det krävs att man går minst 100 steg per minut, gärna mer, för att det ska ge verkliga resultat. Det menar forskaren Dr. Elroy Aguiar, vars forskningsteam har publicerat en studie i British Journal of Sports Medicine.

Deras forskning visar att 100+ steg per minut krävs för att det ska räknas som ”måttligt intensiv” träning, vilket rekommenderas om man vill att motionerandet ska ge positiva effekter på hälsan.

– All forskning inom detta område tyder på att de flesta av fördelarna från promenader ackumuleras vid en måttlig eller hög intensitet, säger Dr. Elroy Aguiar till Independent.

Gå i högt tempo

100 steg per minut är alltså vad som rekommenderas, eller kanske snarare 100-130 steg per minut om man vill försäkra sig om att få måttligt intensiv motion.

För att ta reda på hur många steg man går per minut kan man räkna hur många steg man går på 10 sekunder, och sedan multiplicera med 6, skriver iForm.

Men den egentliga poängen är att man bör gå i relativt högt tempo om man vill vara säker på att promenaderna verkligen ger de hälsofördelar man hoppas på.

Om man går för långsamt och inte alls blir ansträngd, finns det en risk att de där 10 000 stegen i praktiken knappt gör någon skillnad alls.

Öka till hög intensitet

Att gå med en högre stegkadens innebär helt enkelt att din kropp arbetar mer. Ansträngningen gör att din puls går upp och ökar tillförseln av syre till musklerna och till din kropp.

Enligt WHO:s rekommendationer behöver man minst 150 minuter måttligt intensiv fysisk aktivitet varje vecka, alternativt 75 minuters högintensiv fysisk aktivitet, eller en kombination av dessa två.

Dr. Elroy Aguiar understryker dock att 100 steg i minuten innebär en liten ansträngning för de flesta, och många går fler steg per minut än så i sin naturliga gångtakt.

Därför bör många kunna sikta högre än så. Att gå kan ge riktigt god motion, förutsatt att man gör det i ett högt tempo.

– Om du vill öka promenaden till en hög intensitet kan du gå i cirka 130 steg per minut. Om du rör dig inom det intervallet eller något över, kan du växla upp och få mer nytta av den aktivitet du gör, säger Elroy Aguiar till tidningen.

Foto: A. Adeoye

Text: Redaktionen


JUST NU: Helikoptrar i luften – SMHI utfärdar skarp varning

2025 07 14

Den ihållande högsommarvärmen i norra Sverige leder till ökad risk för skogsbränder.

Under måndagen varnar SMHI för skogsbränder i fyra län:

- Västerbottens län

- Norrbottens län

- Västernorrlands län

- Jämtlands län

”Risken är mycket stor”

Enligt SMHI är risken för bränder i skog och mark ”stor eller mycket stor” i områdena.

Allmänheten uppmanas att tänka på följande, enligt varningen:

- Skogsbrand kan lätt uppstå på grund av till exempel eldning, gnistor från maskiner eller blixtnedslag.

- Brand sprids lätt i skog och mark.

- Brand i ledningsgator kan medföra störningar i el- och telenätet.

- Kontrollera om eldningsförbud råder i ditt område, och var mycket försiktig vid eldning eller arbete med stora maskiner utomhus.

MSB blixtagerar

Nu agerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Myndigheten har skickat upp två brandsläckande helikoptrar i luften, rapporterar P4 Västerbotten.

Helikoptrarna är redo att bekämpa potentiella bränder i Västerbotten. 

Sedan tidigare har MSB fyra helikoptrar utplacerade i Västmanlands och Jämtlands län.

Fyra skopande flygplan är också stationerade i Södermanlands län. Planen kan ta upp vatten direkt från sjöar under flygning.

FAKTA: MSB:s bekämpning av skogsbränder

- Under skogsbrandssäsongen ska det finnas tillgång till minst tio släckande helikoptrar utöver den helikopter som vid behov kan användas för koordinering

- Helikopterresurserna kan placeras på olika platser baserat på aktuell brandriskprognos och är normalt självförsörjande med bränsle och andra förnödenheter.

- Styrande för MSB:s beslut om beredskap är en kombination av brandrisken, eventuella hotade värden och behovet av resurser. MSB analyserar brandriskerna flera gånger i veckan under de perioder på året då risken för skogsbränder vanligtvis är hög.

- MSB kan vid behov, vid exempelvis höga brandriskvärden, styra beredskapen genom att justera:

  • Anspänningstiden (tiden från larm till dess att en helikopter senast ska lyfta mot en brand), 180 eller 90 minuter
  • Antalet helikoptrar som ställs i en högre beredskap
  • Positionering i landet av helikoptrar

Källa: MSB

Foto: P. Keno

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland hotar grannland

2025 07 14

Provskjutning från Estland väcker rysk ilska.

Nu hotar Ryssland att svara med full kraft. Svaret kommer vara "bestämt och beslutsamt", enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Ryssland betonar att man kommer att försvara sina intressen i Östersjön efter Estlands senaste test av HIMARS-artillerisystem, som har ökat spänningarna i området, rapporterar Kyiv Independent.

Skarp kritik mot Baltikums militära upprustning

Dimitrij Peskov beskriver situationen som “spänd” och anklagar de europeiska kustländerna för aggressiva och provocerande handlingar.

— Den baltiska regionen är spänd på grund av de europeiska kuststaternas aggressiva politik. Ryssland har för avsikt att handfast försvara sina intressen i denna region, säger Peskov, enligt samma tidning.

Grannländer rustar upp

Estland genomförde nyligen sin första testskjutning med HIMARS mot mål till sjöss. Landet fick sina första sex robotsystem tidigare i år som en del av en regional upprustning, som svar på Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Samtidigt förbereder även Litauen och Lettland sig med liknande beställningar av HIMARS och avancerade missiler.

— Faktum är att många länder bedriver provocerande handlingar i området, vilket är en uppenbar verklighet, betonar Peskov.

Spänningar mellan NATO och Ryssland

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har NATO stärkt sin militära närvaro vid östra gränsen, inklusive i Estland, Lettland och Litauen. Moskva har upprepade gånger varnat för att NATO:s ökade militära närvaro i regionen utgör ett hot mot dess säkerhet.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har tidigare i år varnat för att om Rysslands aggression inte stoppas kan det leda till direkt angrepp på NATO-territorium och en bredare konflikt i Europa.

I en intervju med Sky News uttalade sig Zelensky då kraftfullt om framtidsrisken.

— Jag tror att Putin kan attackera ett Nato-land inom fem år.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen