FORSKARE: Risken för demens kan minska med enkel vana
2023 03 12
Forskning kring Alzheimers och andra demenssjukdomar är omfattande och leder ofta till nya intressanta råd och rön.
– Varje år insjuknar uppemot 25 000 personer i demenssjukdom, uppger statligt finansierade Svenskt Demenscentrum.
Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad.
Spännande resultat
Demenssjukdomar drabbar både de som blir sjuka och deras anhöriga då demens leder till glömska och personlighetsförändringar.
Men det pågår intensiv forskning i jakten på hur man kan minska riskerna.
– De här resultaten är spännande, säger Puja Agarwal som forskar vid Rush forskningsuniversitet i Chicago, till tidskriften Neurology.
Forskningsteamet har studerat 581 pensionärer med fokus på deras hjärnhälsa kopplat till deras kost.
Resultatet indikerar att det kan finnas stora möjligheter att på egen hand minska risken för demens bara genom en enkel vana avseende sitt dagliga livsmedelsintag.
Sex portioner per vecka
Studien indikerar att det räcker med en portion gröna bladgrönsaker per dag för att minska risken för demens och samtidigt föryngra hjärnan.
– Förbättringar av folks diet på bara ett område – som att äta mer än sex portioner gröna bladgrönsaker per vecka – kopplas till färre amyloidsamlingar i hjärnan, konstaterar Puja Agarwal.
Amyloid är protein som förbinds med demens och diabetes.
Forskarna framhöll också ett annat kostråd som gav färre amyloider.
– Att inte äta stekt mat, säger Puja Agarwal.
Spenat och grönkål
Den minskade mängden amyloider som var resultatet av en portion gröna blad om dagen motsvarade en föryngring av hjärnan med fyra år.
Det finns en mängd bladgrönsaker som är populära att lägga på tallriken:
-Spenat
-Grönkål
-Vattenkrasse
-Romansallad
-Mâchesallad
-Med mera
19 år yngre hjärna
Skillnaden mellan de pensionärer som åt mycket gröna bladgrönsaker jämfört med de som åt få är enorm enligt studien.
– De som hade ätit mest, sju eller fler portioner per vecka, hade ansamlingar i hjärnan som motsvarade att vara nästan 19 år yngre jämfört med de som ätit bara en portion i veckan, rapporterar Daily Mail.
Demens tros bero på amyloidprotein i hjärnan som klumpar ihop sig och leder till skador på centrala nervceller, enligt tidningen.
Gröna bladgrönsaker är rika på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda hjärnan från oxidativ stress vilket kopplas till bildandet av amyloiderna.
Foto: E. Ann
Text: Redaktionen