FORSKARE: Populär mat kopplas till 32 hälsorisker
2024 04 30
Svenskar äter mest ultraprocessad mat i hela EU.
Det fastslog belgiska forskare 2022, enligt sajten Äkta vara.
– Svenska kvinnor får enligt kartläggningen 43,8 procent av all sin energi från ultraprocessad mat. Andelen hos svenska män uppgår till 40,6 procent, rapporterade livsmedelssajten.
Största gransningen hittills
Nu kommer nya uppgifter som tyder på att den svenska konsumtionen kan slå hårt mot folkhälsan.
Den största genomgången hittills av ultraprocessad mat har publicerats i tidskriften BMJ.
Det är ingen rolig läsning för den som har för vana att stoppa i sig den bearbetade maten.
– Resultatet visar att dieter med mycket ultraprocessad mat kan koppas till 32 sjukdomar och negativa hälsoeffekter. Starkast samband finns med förtida död, död i hjärt- och kärlsjukdom, psykisk ohälsa, övervikt, fetma och typ 2-diabetes, rapporterar DN som tagit del av studien.
Det här är ultraprocessad mat
Enligt den så kallade Nova-klassificeringen, som Livsmedelsverket hänvisar till, klassas ultraprocessad mat som livsmedel som har bearbetats ”mycket”, på ett sätt som är "negativt".
Det inkluderar livsmedel med tillsatt fett och socker – exempelvis chips, glass, godis, choklad, sötade frukostflingor och processat kött och chark.
Exempel på ultraprocessad är även olika typer av färdigmat, exempelvis:
- Frysta pizzor
- Smörgåsar och Wraps
- Fylld pasta
- Soppor
- Dumplings
”Gör att man vill äta mer”
Enligt sajten Foodfacts.se följer tillverkningssättet av ultraprocessade livsmedel samma mönster.
– Tillverkningssättet och ingredienserna är valda för att skapa lönsamma produkter med lång hållbarhet och som också är hyperaptitliga (hyper-palatable). Deras smakkombination av fett, socker, kolhydrater och salt samt konsistensen gör att man vill äta mer, rapporterar sajten.
Foto: V. Izquierdo
Text: Redaktionen