Forskare: Många köper skadlig medicin – utan att veta om det

2024 11 02

En forskare varnar nu för falska apotek.

Amelie Persson, klinisk farmaceut i Region Skåne, vill informera de som köper läkemedel på nätet.

Det finns för närvarande många aktörer som falskt utger sig för att vara apotek för att sälja läkemedel.

Många svenskar köper därmed potentiellt skadlig medicin - utan att veta om det.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Kan vara svårt

Det kan vara svårt att skilja på vad som är en pålitlig försäljare på nätet och vad som inte är det.

Amelie Persson har några viktiga råd.

– Det finns inom EU en gemensam klickbar symbol som ska finnas på alla godkända apotekssidor. Klickar man på den så kommer man till Läkemedelsverket om det är ett svenskt apotek, säger hon till SR.

“Utom kontroll”

Persson fortsätter.

– Det kan vara bra att klicka runt lite för att förstasidan ser ofta väldigt proffsig ut, där har de lagt mycket energi. Men läs vidare på sidan.

– Man kan få hem i stort sett vadsomhelst. Det är utom kontroll.

“Hot mot liv och hälsa”

Branschrepresentanterna Kristina von Sydow, Karolina Antonov, Johan Wallér, Kenneth Nyblom, Andreas Rosenlund och Nicklas Widding kräver att mer måste göras.

De trycker på att den rådande situationen innebär “hot mot liv och hälsa”.

– Falska läkemedel är ett stort globalt problem som utgör ett betydande hot mot liv och hälsa, och som är en miljardindustri för kriminella organisationer, skriver de i Dagens Medicin.

– Exempelvis beräknas 10 procent av alla läkemedel på den afrikanska kontinenten vara falska, vilket orsakar hundratusentals dödsfall varje år, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Kräver ansvarstagande

Skribenterna vill se regeringen ta mer ansvar för den besvärande utvecklingen.

Detta för att se till att svenskar som köper medicin på nätet verkligen får hem det de ska ha och från pålitliga aktörer.

– Vi uppmanar regeringen att skyndsamt ta initiativ till en fördjupad kartläggning av hur vanligt det är att svenskar köper läkemedel utanför den legala handeln. 

Foto: C. Victoria Craft

Text: Redaktionen


JUST NU: Attacker mot Teslabutiker i Sverige

2025 03 31

Flera Teslabutiker har utsatts för skadegörelse i svenska storstäder.

Återförsäljare av Tesla i både Stockholm och Malmö ska ha utsatts för skadegörelse under måndagen.

Det handlar om så kallade “färgattacker”. Orange färg ska ha sprutats över Teslas skyltfönster i centrala Stockholm, och i Malmö ska en Teslabutik och flera bilar ha målats i samma färg, rapporterar TV4.

– Det verkar som att man har sprutat någon färg. Vi är där för att ta reda på omständigheterna, säger Stockholmspolisens presstalesperson Nadya Norton till DN.

Två personer ska efteråt ha satt sig ner framför den attackerade Stockholmsbutiken med varsin brandsläckare innan de fördes iväg av polis.

Fyra gripna för grov skadegörelse

Malmöpolisen rubricerar händelsen i staden som grov skadegörelse.  Fyra personer ska också vara omhändertagna, misstänkta för attacken.

– Det är ett bilföretag på den aktuella adressen som är drabbat, det är sprayfärg som de har sprayat på en del av byggnaden, enligt uppgift ska det vara en del bilar, oklart hur många som drabbats. Vi är på plats och kontrollerar fyra individer som misstänks vara delaktiga, säger Lina Friberg, presstalesperson på polisen i region Syd, till TV4.

Attacker mot Tesla över hela världen

Skadegörelserna mot Tesla i Stockholm och Malmö följer ett internationellt mönster av attacker mot elbilstillverkaren.

I samband med att vd:n Elon Musk tagit plats vid president Donald Trumps sida har missnöjet med Musk och Tesla växt sig starkt över stora delar av världen, vilket resulterat i en mängd attacker och protester.

Tusentals förlorade jobb

Det var när Trump tillträdde som president för andra gången som Musk tilldelades rollen som chef för det nyinrättade Departementet för regeringseffektivitet, Doge.

Där har techmiljardären haft uppdraget att skära ned på offentliga utgifter över hela USA – vilket har resulterat i att tusentals människor blivit av med sina jobb på olika myndigheter i landet.

Foto: Ted Talks

Text: Redaktionen


Rekordsiffror visar – turister flockas till Sverige

2025 03 31

Intresset för Sverige som turistmål är mycket starkt, något som syns tydligt när Visit Sweden summerar fjolåret.

Ett PR-värde på 5,6 miljarder kronor – och en ökad räckvidd med över 52 procent.

När Visit Sweden summerar 2024 talar siffrorna sitt tydliga språk i form av flera nya rekord.

Det meddelar det statliga marknadsföringsbolaget själva i ett pressmeddelande.

– Trots begränsade resurser har vi genom en effektiv flerkanalsstrategi och en tydlig varumärkesstrategi, en kreativ kampanj, engagerade och duktiga medarbetare lyckats nå fram till och engagera rekordmånga människor globalt under 2024, något som bidrar till en positiv bild av Sverige som turistland och ökar intresset för att vilja resa hit, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

"Betydelsen ovärderlig"

Visit Sweden anser sig ha skapat PR för Sverige till ett värde av hela 5,6 miljarder kronor under fjolåret. 

Samtidigt har man ökat sin räckvidd från 2,7 miljarder människor till 4,1 miljarder – en ökning med över 52 procent.

– Vi ser ett fortsatt starkt intresse för Sverige, och våra satsningar ger tydliga resultat. Turismens betydelse för lokalsamhällen, arbetstillfällen och infrastruktur är ovärderlig, säger Susanne Andersson till Travel News Sweden.

Enligt pressmeddelandet beror de markanta ökningarna till stora delar på ökad synlighet för Visit Sweden, och då framförallt i tv.

69 miljoner gästnätter

Antalet gästnätter i Sverige har också stigit – om än inte lika markant.

Jämfört med 2023 har det sammanlagda antalet utländska gästnätter ökat med två procent, till sammanlagt 69 miljoner gästnätter.

Samtidigt rapporterar Visit Sweden att sju miljoner unika användare har besökt företagets webbplats – och antalet sökningar på Sverige som turistmål steg med nästan sju procent, till 12,7 miljoner sökningar totalt.

– Tack vare den svenska besöksnäringens insatser har vi nått fantastiska resultat. Vår strategi är att fortsätta attrahera rätt målgrupp och sätta Sverige på den globala turismkartan, säger Susanne Andersson.

Foto: D. Posteby

Text: Redaktionen