Forskare kräver att överviktiga får gå före i vaccinkön

2021 06 04

Folkhälsomyndigheten bör ändra vaccinordningen så att överviktiga personer får gå före i kön.

Det anser överläkaren och forskaren Joanna Uddén Hemmingsson som är besviken över att Folkhälsomyndigheten inte backar och låter överviktiga få förtur.

– Det tycker jag känns väldigt frustrerande. Det blir som en andra klassens sjukdom, där människor med fetma av myndigheterna inte får samma skydd, säger Joanna Uddén Hemmingsson till Aftonbladet.

WHO klassar fetma som en sjukdom och body mass index, BMI, över 30 klassas som fetma men Folkhälsomyndigheten ger bara personer med extrem fetma, det vill säga BMI 40, och andningsproblem, förtur.

Under 50 med högt BMI 

– Nu senast publicerade Socialstyrelsen en rapport där de citerar studier som visar att från BMI 30 har man tre gånger så hög dödlighet i covid-19. Och fyra till sex gånger så hög risk att hamna på sjukhus, säger Uddén Hemmingsson.

– Jag skulle vilja att människor med fetma blir prioriterade för vaccin och att de inte behöver vänta ett halvår till. Det är just de som får vänta längst, de yngre under 50 med högt BMI, som har högst risk att få en svår covid-19-infektion, säger hon till Aftonbladet som dock klargör att Folkhälsomyndigheten dels konstaterar att vaccineringen löper på, dels att det vore svårt att ändra prioritetsordningen för att få vaccin.

[yop_poll id="159"]