Forskare: Halva världen kan drabbas av samma epidemi
2024 04 25
Över hälften av världens befolkning kan riskera att drabbas av samma sjukdom i framtiden.
Den varningen går experter och forskare från bland annat UK Health Security Agency (UKHSA), Storbritanniens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, nu ut med.
Man syftar på sjukdomar med epidemisk potential som överförs av myggor, exempelvis malaria och denguefeber, som kan komma att slå även mot norra Europa om klimatförändringarna inte bromsas in.
Det rapporterar Sky News.
– Vi måste förutse utbrott och ingripa tidigt för att förhindra att sjukdomar uppstår från första början, säger Rachel Lowe, professor vid den katalanska institutionen för forskning och avancerade studier i Spanien, till kanalen.
Från 500 000 till 5 miljoner
Forskarna pekar bland annat på siffror över importerade malariafall i Storbritannien från förra året. Då nåddes för första gången på över 20 år en notering på över 2 000 fall i landet.
Ökningen bedöms av UKHSA vara kopplad till en generell uppgång av malaria i flera länder i kombination med fler utlandsresor efter att pandemirestriktionerna försvunnit.
Samtidigt uppger Världshälsoorganisationen, WHO, att antalet denguefall som rapporterats in till organisationen har tiodubblats på två decennier från 500 000 till över fem miljoner år 2019.
FHM: I Sverige varje år
Enligt Folkhälsomyndigheten förekommer fall av denguefeber varje år i Sverige. De flesta smittas i Thailand och upplever enbart övergående feber.
– Ett fåtal drabbas dock av blödarfeber vilket är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd. Blödarfeber kännetecknas av blödningar i inre organ och kan leda till döden, skriver myndigheten på sin hemsida.
Sedan millennieskiftet har myggor som bär på denguevirus invaderat 13 europeiska länder, med förekomst av lokal spridning av sjukdomen i Frankrike, Italien och Spanien förra året.
– Global uppvärmning på grund av klimatförändringar innebär att de sjukdomsvektorer som bär och sprider malaria och dengue kan hitta hem i flera regioner, med utbrott som kan förekomma i områden där folkhälsosystemen är oförberedda, säger Rachel Lowe.
4,7 miljardermänniskor
Hon tillägger:
– Den skarpa verkligheten är att längre varma årstider kommer att utöka det säsongsbaserade fönstret för spridning av myggburna sjukdomar och gynna allt mer frekventa utbrott som blir allt mer komplicerade att hantera.
Om den globala uppvärmningen begränsas till en grad skulle 2,4 miljarder kunna smittas av malaria eller denguefeber år 2100.
Men om ingen förändring sker lär det snarare handla om 4,7 miljarder människor i slutet av århundradet, enligt forskarna.
Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Text: Redaktionen