Forskare ger glädjebesked – om både kaffe och choklad
2025 12 28
Forskare kommer med goda nyheter om kaffe och choklad.
Många av oss älskar både kaffe och choklad – kanske i kombination.
Nu avslöjar forskare att båda dessa produkter kan medföra en oväntad hälsofördel.
Minskad åldrandetakt
Om du gillar mörk choklad och/eller kaffe så kan du dra nytta av ett ämne som finns i båda dessa produkter, rapporterar Washington Post.
Det handlar om ämnet teobromin, en alkaloid som finns i såväl choklad som kaffe.
Ny forskning visar att ämnet tycks vara kopplat till långsammare cellåldrande, uppger tidningen.
I studien, som har publicerats i tidskriften Aging, mättes mängden teobromin i deltagarnas blod. Man analyserade också deras DNA med hjälp av modeller som uppskattar åldrande baserat på molekylära biomarkörer.
Resultaten visade att höga nivåer av teobromin i blodet tycks vara kopplat till en minskad åldrandetakt, enligt tidningen.
– Vad våra resultat antyder är att teobromin kan påverka genernas aktivitet, och det påverkar åldrande och hälsa, säger Jordana Bell, professor i epigenomik vid King's College London och huvudförfattare till studien, enligt tidningen.
LÄS OCKSÅ: Unik svensk produkt skyddas - läggs i kaffe
Studie med begränsningar
Teobromin finns framför allt i mörk choklad, men även i kaffe, i något mindre mängd.
Forskarna tittade också på om andra ämnen i mörk choklad hade samma effekt, men fann att det bara gällde teobromin.
Det ska dock sägas att studien hade tydliga begränsningar. Även om sambandet finns så har man ännu inte kunnat visa att det handlar om ett orsakssamband.
Den säger heller ingenting om hur mycket choklad och kaffe som kan vara nyttigt. Överkonsumtion av sådana produkter brukar inte anses vara nyttigt, och choklad är inte bra för alla grupper.
Det är framför allt mörk choklad som anses ha hälsofördelar.
Choklad med över 50 procent kakao brukar betraktas som ”mörk”, men experter menar att man ska sikta in sig på 70 procent kakao eller mer.
Man ska se till att kakao är den första ingrediensen som nämns på etiketten.
Helst ska det bara vara tre ingredienser, uppger tidningen: Kakao, socker och kakaosmör.
LÄS OCKSÅ: Chokladtillverkare i konkurs
Foto: shixugang resp Towfiqu barbhuiya
Text: Redaktionen


