Forskare går ut med champagne-uppmaning

2023 12 31

Brittiska forskare menar att folk underskattar förekomsten av olyckor som involverar champagnekorkar.

Inför nyårsfirandet är det många som sitter redo med champagneflaskan för att fira in 2024.

Någonting som bör få mer uppmärksamhet inför ett sådant firande är farorna med att öppna flaskan.

Det menar brittiska forskare, som nu går ut med en varning angående risken för ögonskador.

Det rapporterar den brittiska medicinska tidskriften The BMJ.

Allvarliga ögonskador.

Forskarna menar att riskerna för allvarliga ögonskador förbises av många.

Är man inte redo för trycket i champagneflaskan, och riktar den på fel sätt, så kan det resultera i svåra ögonskador eller blindhet.

En ny studie pekar på att sådana skador är vanligare än man tror.

Behövs medvetenhet

Forskarna understryker att det behövs mer medvetenhet och förebyggande åtgärder för att minska risken.

Däribland föreslår man att det bör finnas tydliga varningstexter på själva flaskorna.

– Perforeringsskador som involverar flaskkorkar eller kapsyler riskerar att ge synnedsättning. Kampanjer för att öka allmänhetens medvetenhet om säkerhetsåtgärder kan minska risken för skador, framhåller forskarna.

Ger tips

De går ut med några tips på hur man på säkrast sätt öppnar champagneflaskan.

För det första bör man rikta flaskan bort från sig själv och andra i 45 graders vinkel.

Man kan även kyla flaskan före öppningen, då det leder till att trycket i flaskan minskar.

Ett annat tips handlar om att använda en handduk för att öppna den.

Håller länge

Den som vill vänta med att öppna flaskan har ingenting att oroa sig över, då champagne varar under en längre tid.

– Champagne kännetecknas ofta av små men många bubblor, brödighet, en kritig mineralton, citrusfrukter som citron och grapefrukt. Vinet är lite fylligare än många andra mousserande varianter, förklarar Systembolaget

– Den höga fruktsyran och tiden på jästfällning gör att champagne har lång livstid. All champagne går utmärkt att spara i ett par år. Årgångs- och prestigechampagner kan lagras länge, ibland i decennier.

Foto: Da YsO

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Flera av Putins lönnmördare har skjutits

2025 07 13

Lönnmördare utsända av Putinregimen uppges ha blivit skjutna.

Ukraina har skjutit ihjäl torpeder som jobbar för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Det hävdar den ukrainska underrättelsetjänsten SBU på söndagen.

De skjutna ryska agenterna uppges ha legat bakom mordet på en ukrainsk underrättelseofficer i Kyiv i veckan.

Skottlossning bröt ut

Den ukrainske underrättelseofficeren Ivan Voronych blev ihjälskjuten på en parkeringsplats nära sin bostad i Kyiv den 10 juli.

Mordet skedde vid 9-tiden på morgonen, lokal tid. Ivan Voronych sköts med fem skott.

Nu har ukrainska SBU slagit till mot de ryska agenter som misstänks ligga bakom mordet, rapporterar Kyiv Independent.

Skottlossning ska ha utbrutit när SBU skulle gripa de ryska agenterna.

– I morse genomförde SBU-styrkor en gripandeoperation mot den ryska federala säkerhetstjänstens agent-och-stridsgrupp, som i förväg dirigerades till Ukraina och för tre dagar sedan mördade en SBU-officer, vår vapenbroder, överste Ivan Voronych, säger SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

”Fiendens enda utsikt är döden”

Den ryska agentgruppen hade alltså skickades alltså till Ukraina av rysk underrättelsetjänst för att utföra den operation där Voronych mördades.

Själva mordet ska ha utförts av två personer, en man och en kvinna. Dessa har följt efter Voronych och kartlagt hans schema och rutter, enligt SBU. Därefter har de fått koordinater till ett hemligt gömställe där det fanns vapen.

Efter mordet på Voronych har mördarna försökt gömma sig, men SBU och polisen lyckades fastställa att de fortfarande befann sig i Kyiv Oblast, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.

Och när de skulle gripas uppstod alltså skottlossning, där de misstänkta ryska agenterna sköts ihjäl.

– Jag vill påminna er om att fiendens enda utsikt på Ukrainas territorium är döden, understryker SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Prinsesstårta gör succé i oväntat land – ”Sexigt och svenskt”

2025 07 13

Svensk prinsesstårta gör succé i ett oväntat land.

Prinsesstårta är Sveriges kanske mest omtyckta tårta, som ofta äts i samband med exempelvis födelsedagar.

Det är en svensk specialitet – men på senare tid har prinsesstårtan blivit allt mer populär utomlands.

Särskilt i ett land gör prinsesstårtan oväntad succé.

”Den är sexig! Den är svensk!”

Det handlar om USA, där intresset för den svenska prinsesstårtan har skjutit i höjden på senare tid, rapporterar The Guardian.

– Den är sexig! Den är svensk! Den är överallt! proklamerar tidningen.

Den svenska prinsesstårtan har börjat dyka upp på allt fler amerikanska kaféer, konditorier och hippa restauranger i städer som Los Angeles och New York, enligt tidningen.

Prinsesstårtan har också trendat på TikTok, vilket i sin tur har lett till att allt fler kunder efterfrågar den svenska specialiteten i USA.

”Måste amerikaner förstöra allting?”

Innovativa amerikanska konditorer, exempelvis Hannah Ziskin i Los Angeles, tar sig också friheten att göra egna varianter av den populära svenska tårtan, för att göra den mer ”tillgänglig” för en amerikansk publik.

För många amerikanska kunder är tårtan så okänd att Ziskin ofta får frågan om hon har hittat på den själv, enligt tidningen.

Det första publicerade receptet på prinsesstårta sammanställdes dock av hushållsläraren Jenny Åkerström, som bland annat hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid bland sina elever.

Succén för prinsesstårta i USA har dock även lett till diskussioner om hur ”äkta” prinsesstårta ska vara och hur mycket man får ändra i receptet. När Ziskin använde mascarpone i sitt recept i en video ledde det till starka reaktioner.

– Varför måste amerikaner förstöra allting? Om du ska göra någonting, så gör det rätt, hette det i en kritisk kommentar till videon.

Prinsesstårta – feminint?

Vissa amerikaner tycks också fundera över huruvida det är ”feminint” att äta prinsesstårta.

– Folk kommer in och säger: ”Jag skulle verkligen vilja ge den här tårtan till min man, men finns det något sätt att göra den mer maskulin?” berättar Elena Basegio, ägare till Fillmore Bakery i San Francisco.

– De kommer att be oss att ta bort rosen från toppen, så att den bara är grön... Vi har blivit ombedda att göra den blå, vilket vi inte gör. Det är bara tårta, säger Basegio till tidningen.

Foto: Siri Schwartzman flickr

Text: Redaktionen