Forskare förutspår “superkontinent” utan människor
2023 09 29
Människans framtid ser inte ljus ut.
Inte om du frågar forskare från University of Bristol i Storbritannien, som i en unik datorsimulering förutspått hur världen ser ut om hisnande 250 miljoner år.
Genom klimatmodeller som framställts med den allra senaste datatekniken har man tittat i spåkulan – och synen man fått se är minst sagt dyster.
Åtminstone ur ett mänskligt perspektiv.
Pangea Ultima
Forskarna ser framför sig en “superkontinent” – man kallar den för Pangea Ultima – som har utplånat människor och alla andra däggdjur.
Den förutspådda kontinenten skulle vara planetens enda världsdel efter att samtliga övriga sammanflutit.
– De fann att det skulle vara extremt varmt, torrt och praktiskt taget obeboeligt för människor och däggdjur som inte är utvecklade för att klara av långvarig exponering för överdriven värme, rapporterar CNN-korrespondenten Amy Woodyatt.
Regelbundna vulkanutbrott
Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Nature Geoscience tidigare den här veckan.
Enligt experterna skulle Pangea Ultima behöva konfrontera regelbundna vulkanutbrott och en uppvärmd planet utan dess like.
– Solen skulle också bli ljusare, avge mer energi och värma jorden ytterligare, framhåller experterna i studien.
"Människan skulle dö ut"
Temperaturen på “superkontinenten” skulle ligga någonstans mellan 40 och 50 grader – ännu högre under dagtid.
– Människor – tillsammans med många andra arter – skulle dö ut, säger Alexander Farswort, seniorforskare vid University of Bristol och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Det skulle inte heller finnas någon mat eller några vattenkällor för däggdjur att leva på.
Åtgärder här och nu
Simuleringen av Pangea Ultima om 250 miljoner år må vara svår att ta in här och nu.
Men det är inget skäl att inte ta människoorsakade klimatförändringar på allvar – som redan nu leder till miljoner dödsfall runt om i världen varje år.
– Medan vi förutspår en obeboelig planet om 250 miljoner år upplever vi redan idag extrem värme som är skadlig för människors hälsa. Det är därför det är avgörande att få nettonollutsläpp så snart som möjligt, säger medförfattaren Eunice Lo, forskare i klimatförändringar och hälsa, i samma presssutskick.
Foto: ActionVance
Text: Redaktionen