FORSKARE: Enormt framsteg väntas inom kort

2023 04 10

Vaccinforskningen gjorde betydande framsteg under coronapandemin.

Forskarna var tvungna att markant öka arbetstakten för att få fram vaccin, vilket i sin tur har lett till ökade kunskaper inom fältet.

Forskning som skulle ta 15 år har avklarats på endast 12 till 18 månader.

Det uppger flera forskare i ett reportage i The Guardian.

Forskarna tror nu att de är nära ett stort genombrott som kommer att rädda miljontals liv i framtiden. En uppsättning av flera nya vaccin mot bland annat cancer kommer snart vara en realitet.  

Ett av världens ledande läkemedelsföretag, Moderna, tror att vaccinerna kan vara klara till 2030.

”Mycket effektivt”

Moderna utvecklar cancervacciner som riktar sig mot olika tumörtyper.

– Vi kommer att ta fram vaccinet och det kommer att vara mycket effektivt. Det kommer att rädda många hundratusentals, om inte miljontals liv. Jag tror att vi kommer att kunna erbjuda personligt anpassade cancervacciner mot flera olika tumörtyper till människor runt om i världen, säger företagets chefsläkare Paul Burton till The Guardian.

En stor del av framgången tillskriver chefsläkaren upptäckten av mRNA-vaccinet.

Ett mRNA-baserat cancervaccin skulle kunna uppmärksamma immunsystemet på att cancer finns och utvecklas i en patients kropp. Enligt Burton skulle vaccinet sedan ”attackera och förstöra” cancern utan att utgöra en fara för friska celler.

– Jag tror att det vi har lärt oss under de senaste månaderna är att om vi någonsin trodde att mRNA-vaccin bara var för infektionssjukdomar, eller bara för covid, är bevisen nu att det absolut inte är fallet, säger chefsläkaren till The Guardian.

”En fantastisk explosion”

Sara Mangsbo är docent vid Uppsala universitet vid farmaceutiska institutionen, samt grundare och forskningschef vid Strike pharma och innovationschef vid Ultimovacs, två bolag som arbetar med cancervaccinsutveckling.

Att det kommer att finnas cancervacciner på marknaden inom en snar framtid bedömer hon inte som omöjligt.

–  Jag skulle säga att vi under det närmaste året och nästa år kommer att få mycket mer information om den här tesen håller. Och i så fall tror jag absolut att det sker en fantastisk explosion av godkännanden. Men vi är inte där än, säger hon till SvD.

På frågan om läkemedelsföretagen är för optimistiska, svarar hon:

– Det beror på vad man innefattar i ordet cancervaccin. Är det att alla blir av med sin cancer och cancer inte finns? Det kanske jag inte tror till 2030. Men jag tror att vi kommer ta steg mot godkännanden av olika cancervacciner, vilket gör att vi kommer ett vara i en bättre situation.

Foto: J. Koblitz

Text: Redaktionen