FORSKARE: Enormt framsteg väntas inom kort

2023 04 10

Vaccinforskningen gjorde betydande framsteg under coronapandemin.

Forskarna var tvungna att markant öka arbetstakten för att få fram vaccin, vilket i sin tur har lett till ökade kunskaper inom fältet.

Forskning som skulle ta 15 år har avklarats på endast 12 till 18 månader.

Det uppger flera forskare i ett reportage i The Guardian.

Forskarna tror nu att de är nära ett stort genombrott som kommer att rädda miljontals liv i framtiden. En uppsättning av flera nya vaccin mot bland annat cancer kommer snart vara en realitet.  

Ett av världens ledande läkemedelsföretag, Moderna, tror att vaccinerna kan vara klara till 2030.

”Mycket effektivt”

Moderna utvecklar cancervacciner som riktar sig mot olika tumörtyper.

– Vi kommer att ta fram vaccinet och det kommer att vara mycket effektivt. Det kommer att rädda många hundratusentals, om inte miljontals liv. Jag tror att vi kommer att kunna erbjuda personligt anpassade cancervacciner mot flera olika tumörtyper till människor runt om i världen, säger företagets chefsläkare Paul Burton till The Guardian.

En stor del av framgången tillskriver chefsläkaren upptäckten av mRNA-vaccinet.

Ett mRNA-baserat cancervaccin skulle kunna uppmärksamma immunsystemet på att cancer finns och utvecklas i en patients kropp. Enligt Burton skulle vaccinet sedan ”attackera och förstöra” cancern utan att utgöra en fara för friska celler.

– Jag tror att det vi har lärt oss under de senaste månaderna är att om vi någonsin trodde att mRNA-vaccin bara var för infektionssjukdomar, eller bara för covid, är bevisen nu att det absolut inte är fallet, säger chefsläkaren till The Guardian.

”En fantastisk explosion”

Sara Mangsbo är docent vid Uppsala universitet vid farmaceutiska institutionen, samt grundare och forskningschef vid Strike pharma och innovationschef vid Ultimovacs, två bolag som arbetar med cancervaccinsutveckling.

Att det kommer att finnas cancervacciner på marknaden inom en snar framtid bedömer hon inte som omöjligt.

–  Jag skulle säga att vi under det närmaste året och nästa år kommer att få mycket mer information om den här tesen håller. Och i så fall tror jag absolut att det sker en fantastisk explosion av godkännanden. Men vi är inte där än, säger hon till SvD.

På frågan om läkemedelsföretagen är för optimistiska, svarar hon:

– Det beror på vad man innefattar i ordet cancervaccin. Är det att alla blir av med sin cancer och cancer inte finns? Det kanske jag inte tror till 2030. Men jag tror att vi kommer ta steg mot godkännanden av olika cancervacciner, vilket gör att vi kommer ett vara i en bättre situation.

Foto: J. Koblitz

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen