FORSKARE: Därför bör du äta mycket jordgubbar

2023 08 10

En ny studie lyfter fram ytterligare skäl att äta mycket jordgubbar.

Jordgubbar är en av svenskarnas favoriter på sommaren och utöver att smaka gott kommer bären även med flera hälsofördelar.

Bland hälsofördelarna är det sedan tidigare känt att jordgubbar är näringsrika och innehåller bland annat C-vitamin, folsyra och fibrer.

Nu har en ny studie som genomförts vid San Diegos universitet i USA kommit fram till flera hälsofördelar som kopplas till de populära bären.

Flera fördelar

Studien kom fram till att om man äter jordgubbar ofta så kan det bidra till att sänka blodtrycket.

Högt blodtryck kan vara mycket problematiskt och bland annat leda till hjärtsjukdomar, hjärtattacker och stroke.

I studien framkom även att det tycks finnas en positiv koppling mellan konsumtion av jordgubbar och stark hjärnfunktion.

Studien demonstrerar

Studien pågick i åtta veckor och personerna som åt jordgubbar uppvisade en förbättring i kognitiv förmåga med 5,2 procent.

Samtidigt sänktes deltagarnas blodtryck i snitt med 3,6 procent.

– Denna studie visar att konsumtion av jordgubbar kan främja kognitiv funktion och förbättra kardiovaskulära riskfaktorer som högt blodtryck, säger studiens författare Dr. Shirin Hooshmand till tidskriften Medical News Today.

– Vi uppmuntrar till att en enkel kostförändring, som att lägga jordgubbar till den dagliga kosten, kan förbättra dessa resultat hos äldre vuxna.

Mycket nyttiga

Livsmedelsverket understryker att jordgubbar innehåller flera saker som är bra för oss.

– De innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer. De har till exempel mer C-vitamin och dubbelt så mycket folat som apelsiner per kilo, framhåller myndigheten.

Besprutas mycket

På grund av att jordgubbar är svåra att odla och känsliga för skadegörare besprutas de ofta mycket.

– Det finns dock regler för vilka bekämpningsmedel som får användas och på vilket sätt. För att det ska finnas så lite rester kvar som möjligt vid skörd måste odlaren till exempel vänta med att skörda ett visst antal dagar efter en behandling.

Foto: A. Geo

Text: Redaktionen