Forskare avlivar myt om mobiltelefoner – “Många tror på det”
2024 05 12
En svensk forskare avlivar nu en vanlig myt om mobiltelefoner.
När det kommer till mobiltelefoner och sättet som stora företag insamlar information kan det vara svårt att veta vad som gäller.
Företagen har flera sätt att inhämta information från mönster som identifieras på din mobiltelefon, men en svensk forskare avlivar nu en myt om att det skulle kunna göras via avlyssning.
Det rapporterar Sveriges Radio.
“Många tror på det”
Det är inte alls ovanligt att tro att man kan vara avlyssnad via telefonen.
Stefan Alfredsson, som är lektor i datavetenskap vid Karlstads universitet, menar dock att så inte är fallet.
– Det är många som ser de här sambanden. Att man pratar om någonting och sedan dyker det upp reklam i mobilen om det som man just har pratat om, säger han till SR.
– Det är lätt att tänka att det här sambandet finns.
Andra metoder
Alfredsson förklarar att det inte förekommer avlyssning, men att företagen har andra metoder för att insamla information.
– Det kan vara vad man skriver i chattar. Det är en helt annan insamlingsyta av information där man godkänner olika avtal där man klickar godkänt, och så samlas informationen in.
Seglivad myt
Även Internetstiftelsen menar att det rör sig om en seglivad myt.
– Att mobiltelefonerna skulle avlyssna oss hela tiden har blivit en riktigt seglivad myt, och den är svår att helt motbevisa, framhåller Internetstiftelsen.
– Samtidigt är den uppenbarligen väldigt lockande för många att tro på. Känslan av att se en reklam om precis det man nyligen pratat om kan vara väldigt stark och påtaglig.
Säger tydligt
Storföretagen har även meddelat att ingen avlyssning förekommer.
– Till att börja med säger Facebook själva klart och tydligt att de inte tjuvlyssnar på sina användare genom mobilen, förutom när de själva aktivt använder mobilens mikrofon för att tala in meddelanden och kommandon.
– Andra företag som Google och Apple säger samma sak. Ingen har heller lyckats bevisa att mobiltelefonen lyssnar, trots att många har försökt.
Foto: N. Dumlao
Text: Redaktionen