FORSKARE: Allt fler bränder, skyfall och katastrofer väntar vår planet

2021 08 09

Det råder ingen som helst tvekan om att människan ligger bakom klimatförändringarna och effekterna är livsfarliga och blir bara värre och värre.

Det är slutsatsen av FN:s stora klimatrapport med ledande forskare runt om i världen som presenterade det allra senaste kunskapsläget idag. Rapporten klargör att klimatförändringarna går snabbare än väntat.

Kan inte vara mer säker

– Det är entydigt att mänsklig påverkan har värmt upp atmosfären, hav och land. Det är ett faktum, vi kan inte vara mer säkra än så här – det är entydigt och odiskutabelt att människan värmer upp planeten, framför forskarna i rapporten enligt BBC News.

Klimatförändringarna leder enligt rapporten till ökad förekomst av bland annat följande :

◾Extrema värmeböljor

◾Extrema översvämningar

Ger svåra effekter

Detta leder i sin tur till bland annat följande svåra effekter:

🔺 Bränder

🔺 Torka

🔺 Problem med livsmedelsproduktionen

🔺 Dödsfall bland världens djur

🔺 Dödsfall bland människor

🔺 Stora skador för företag och näringsliv

🔺 Stora skador på egendom och byggnader

Den nya rapporten utgörs av ett 42-sidorsdokument och fler rapporter väntas inom kort.

– Larmklockorna är bedövande och bevisen obestridliga. Växthusgaserna från fossila bränslen och skogsskövlingen kväver vår planet. Rapporten måste vara dödsstöten för kol och fossilbränslen innan de förstör vår planet,  säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres som betecknar dagens besked som ”kod röd för mänskligheten”.

ANALYS

Från Australien till Kanada och från Argentina till Japan. Över hela vård värld får dagens klimatrapport stora rubriker och möts med oro från såväl höger- som vänsterregeringar. Läget för planeten är enligt forskarna akut och det kommer att få påverkan på politiken.

Politiska partierna

Olja, kol och naturgas – som finns under jorden och som orsakar koldioxidutsläpp när det kommer upp till jordytan – är livsfarligt för planeten och behöver enligt forskarna ersättas med förnybara källor. Larmrapporterna lär skynda på detta skifte och politiska partier världen över kan väntas lägga allt mer fokus på klimatfrågan.

Foto: E Vikhrev resp. C Gallagher

[yop_poll id="463"]

Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen