Försening av dos 2 tycks öka skyddet

2021 05 19

En ny studie visar att Pfizers vaccin ger hela 3,5 gånger fler antikroppar om det tar 12 veckor mellan första och andra dosen istället för det vanliga intervallet på tre veckor.

Detta enligt en ny brittisk studie som genomförts på 175 personer mellan 80 och 99 år rapporterar Reuters idag fredag. Studien är ett stort plus för Storbritannien där man jobbat hårt på att få ut en första dos extra snabbt till så många som möjligt genom att skjuta på andra dosen från tre veckor till tre månader.

När brittiska myndigheter beslutade att fördröja andra dosen för att istället kunna ge många fler en första dos uppstod kritik och Pfizer BionTech framhöll att det inte fanns något underlag som gav stöd till britternas agerande. Men samtidigt indikerade Pfizer att det kunde finnas folkhälsoskäl som gjorde att man testade olika tillvägagångssätt.

– Storbritanniens tillvägagångssätt har verkligen givit bra resultat, säger epidemiologen Gayatri Amirthalingam vid Public Health England till Reuters.

ANALYS

Forskarna uppger att fler studier behövs för att uppnå ökad säkerhet men resultatet är ett glädjande besked då många länder nu befinner sig i en akut situation där man behöver få ut en första dos av vaccinet till så många som möjligt så snabbt som möjligt.

Forskarbeskedet är även positivt för Sverige då även vi har öppnat för att öka intervallet och enligt Folkhälsomyndigheten går det bra att vänta upp till 6 veckor och FHM betonar även att man inte behöver börja om även om det tar längre än sex veckor.