Försämrade chanser för tyska högern

2021 04 20

Tyska Kristdemokraterna CDU:s partiledning har givit sitt stöd till sin ordförande Armin Laschet med röstsiffrorna 77,5% mot 22,5% för utmanaren Markus Söder i kampen om vem som ska bli kanslerkandidat i hösten val.

Förbundskansler Angela Merkels parti, Kristdemokraterna, utgörs av två systerpartier; CDU som finns i 15 av landets 16 delstater och dess systerparti CSU som finns i delstaten Bayern, och när mäktiga CDU:s partiledning röstade blev det ett tydligt utslag. Laschet fick 31 röster jämfört med Söders 9 röster.

Beslutet är inte ett definitivt eller officiellt beslut uppger Deutsche Welle men Söder har klargjort att han kommer att rätta sig efter CDU-ledningens beslut och han kommer att ställa sig bakom Laschet om CDU vill se honom som kanslerkandidat.

60-årige Laschet har gått i Merkels fotspår men har svag karisma och ett svagt stöd i mätningarna jämfört med den populärare Söder vars popularitet ökat i takt med att han krävt hårdare tag mot smittspridningen. Söder är också skojfriskare och färgstarkare och i en ARD-mätning bland tyska väljare i april var skillnaden enorm:

▪44% för Söder bland alla väljare

▪15% för Laschet bland alla väljare

▪72% för Söder bland CDU/CSU:s väljare

▪17% för Laschet bland CDU/CSU:s väljare

ANALYS
Skillnaden är så pass stor till Söders fördel att man kan konstatera att Kristdemokraternas chanser att behålla kanslerposten i Tyskland minskar om Laschet utses till partiets toppkandidat jämfört med om Söder utses.

Motkandidater är Socialdemokraternas vicekansler och landets finansminister Olaf Scholz samt De Grönas kvinnliga partiledare Annalena Baerbock. Ett snitt av de senaste mätningarna visar att ett spännande val väntar i Tyskland:

Parti                                                       Idag  Valet 2017
🟣Vänsterpartiet Linke                   8          9 
🔴Socialdemokraterna SPD      16       21
🟢Miljöpartiet De Gröna            21          9
🟡Liberalerna FDP                            9       11  
⚫️Kristdemokraterna                   29       33
🔵Nationalisterna AfD                 11       13   
[yop_poll id="29"]