Försämrade chanser för tyska högern

2021 04 20

Tyska Kristdemokraterna CDU:s partiledning har givit sitt stöd till sin ordförande Armin Laschet med röstsiffrorna 77,5% mot 22,5% för utmanaren Markus Söder i kampen om vem som ska bli kanslerkandidat i hösten val.

Förbundskansler Angela Merkels parti, Kristdemokraterna, utgörs av två systerpartier; CDU som finns i 15 av landets 16 delstater och dess systerparti CSU som finns i delstaten Bayern, och när mäktiga CDU:s partiledning röstade blev det ett tydligt utslag. Laschet fick 31 röster jämfört med Söders 9 röster.

Beslutet är inte ett definitivt eller officiellt beslut uppger Deutsche Welle men Söder har klargjort att han kommer att rätta sig efter CDU-ledningens beslut och han kommer att ställa sig bakom Laschet om CDU vill se honom som kanslerkandidat.

60-årige Laschet har gått i Merkels fotspår men har svag karisma och ett svagt stöd i mätningarna jämfört med den populärare Söder vars popularitet ökat i takt med att han krävt hårdare tag mot smittspridningen. Söder är också skojfriskare och färgstarkare och i en ARD-mätning bland tyska väljare i april var skillnaden enorm:

▪44% för Söder bland alla väljare

▪15% för Laschet bland alla väljare

▪72% för Söder bland CDU/CSU:s väljare

▪17% för Laschet bland CDU/CSU:s väljare

ANALYS
Skillnaden är så pass stor till Söders fördel att man kan konstatera att Kristdemokraternas chanser att behålla kanslerposten i Tyskland minskar om Laschet utses till partiets toppkandidat jämfört med om Söder utses.

Motkandidater är Socialdemokraternas vicekansler och landets finansminister Olaf Scholz samt De Grönas kvinnliga partiledare Annalena Baerbock. Ett snitt av de senaste mätningarna visar att ett spännande val väntar i Tyskland:

Parti                                                       Idag  Valet 2017
🟣Vänsterpartiet Linke                   8          9 
🔴Socialdemokraterna SPD      16       21
🟢Miljöpartiet De Gröna            21          9
🟡Liberalerna FDP                            9       11  
⚫️Kristdemokraterna                   29       33
🔵Nationalisterna AfD                 11       13   
[yop_poll id="29"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen