Förlossningslarm från Vårdförbundet: Värre än tidigare
2022 09 08
Rapporter från flera av Sveriges 21 regioner beskriver att "förlossningsvården varit tuffare än någonsin" i sommar.
Det rapporterar DN.
– Det är under all kritik. Man försöker alltid att garantera patientsäkerheten, men det sker på bekostnad av barnmorskornas hälsa, säger Åsa Mörner, riksbarnmorska på Vårdförbundet, till tidningen.
Chefer får jobba kliniskt
Från tre av länen, Halland, Skåne och Västmanland, kommer rapporter om att personal på chefsnivå har fått kliva in och jobba kliniskt för att få ihop vårdpusslet.
Lite beroende på vart man vänder sig i landet ser bekmyren lite olika ut, men i grund och botten är det brist på barnmorskor. Dels att det är få som vill jobba med förlossningar, dels att många väljer att jobba deltid.
Låga löner ett problem
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger i en intervju på vardforbundet.se generellt om de problem regionerna brottas med:
– Regionerna måste vara mer attraktiva arbetsgivare om man vill klara av sitt uppdrag och där är en god löneutveckling ett centralt verktyg. Idag har vi en situation där de mest erfarna ibland tjänar mindre än nyutexaminerade och det leder till att viktig kompetens väljer bort hälso- och sjukvården.
Bäst lön i Stockholm
I Stockholms län tjänar vårdpersonalen bäst, men Region Dalarna och Jönköping har satsat på bättre löner för sin personal de senaste åren och har därför närmat sig Stockholmsregionen.
Drygt 4 000 kronor, så mycket skiljer det i medellön mellan den region som betalar bäst och den som betalar sämst.