Föll från helikopters lyftanordning upp till 30 meter ner mot marken

2021 11 17

En man från Östersund har avlidit efter att ha fastnat i en helikopters lyftanordning och fallit handlöst upp till 30 meter innan han slog i marken.

Tragedin utspelade sig i Timrå norr om Sundsvall i eftermiddags rapporterar polisen till SVT.

Helikoptern på väg mot landning

Olycksoffret arbetade vid ett skogsarbete i Åsängstrakten där man skulle forsla timmer. För att få ut timret till en farbar väg hade man anlitat en helikopter som skulle flytta ut timret till vägen. Olyckan inträffade när helikoptern var på väg ner mot marken varpå mannen som var i 60-årsåldern fastande i samband med helikopterns landningsförfarande.

Binda fast timmerbuntar

Mannen stod på marken under helikoptern och fastnade i helikopterns lyftanordning som används för att binda fast timmerbuntarna rapporterar SVT. 60-åringen följde därefter med helikoptern upp i luften och hade ingen chans när anordningen släppte.

– Han föll handlöst till marken, säger Anderz Ohlsson som är polisens jourhavande förundersökningsledare till SVT.

Föll upp till 30 meter

– Sannolikt var det ett ganska högt fall, allt mellan 5 och 30 meter, säger polisen.

Händelsen kommer nu att utredas av åklagare och då det hela inträffade på en arbetsplats så klassas den som vållande till annans död berättar polisen. Även Statens Haverikommission är inkopplad.

Hemmahörande i Östersund

60-åringen fördes till sjukhus efter olyckan men hans liv stod inte att rädda. Han är hemmahörande i Östersund och hans anhöriga har informerats om dödsolyckan.

Arkivfoto: Polisen, FB