Folksjukdom skjuter i höjden – ökning med 600 procent

2024 07 29

En av våra vanligaste folksjukdomar har ökat med hela 600 procent.

Det handlar om utmattningssyndrom, som innebär att man drabbas av både kroppsliga och psykiska besvär på grund av långvarig stress eller hög psykisk belastning, enligt 1177.

Sjukdomen har ökat med hela 600 procent från 2010 till 2023, rapporterar SVT.

75 procent av de drabbade är kvinnor.

Ökningen kan dock delvis bero på ändringar i lagstiftningen samt på att arbetskraften totalt sett har blivit större, enligt Försäkringskassan.

Lagändringar påverkar

Lagändringar har påverkat statistiken, rapporterar DN.

– 2010 var sjukskrivningarna väldigt nedtryckta på grund av de regler som gällde då. Det var få som generellt sett hade pågående sjukfall. Sedan dess har det skett ett antal ändringar i lagstiftningen, de har blivit mer generösa, säger Försäkringskassans Mikael Sahlin till tidningen.

Samtidigt har arbetskraften blivit större idag jämfört med 2010. Det innebär att det finns många fler personer som kan bli sjukskrivna, vilket påverkar statistiken, menar Försäkringskassan.

Antalet sjukskrivna totalt sett, i olika sjukdomar, har ökat från 92 000 människor 2010 till 211 000 i februari 2024, rapporterar tidningen.

Saknas forskning

När det gäller utmattningssyndrom så saknas det också forskning om vilka behandlingsmetoder som faktiskt fungerar.

Det konstaterar myndigheten SBU, som utvärderar sjukvårdens metoder konstaterat, enligt SVT.

– Vissa får ingen behandling alls, andra får väldigt förenklade behandlingar. Andra får väldigt omfattande behandlingar, säger psykologen Jakob Clason van de Leur, som nyligen doktorerat i ämnet, till kanalen.

Fysiska och psykiska besvär

Utmattningssyndrom märks nästan alltid både kroppsligt och psykiskt, enligt 1177.

Vanliga symptom kan vara trötthet och sömnproblem, känslomässiga symtom som att man är lättirriterad och orolig eller att man har ångest. Man kan också få lätt att glömma saker och svårt att koncentrera sig.

Många drabbas också av fysiska besvär, exempelvis hjärtklappning och ljudkänslighet, och vissa får också problem med magen och tarmarna.

Foto: V. Gariev

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Ökning med 200 procent” – svenskar vallfärdar till paradisö

2025 07 08

Det ostadiga sommarvädret får svenska folket att packa resväskan.

Många svenskar väljer att bege sig till sydligare breddgrader.

Det visar färsk statistik från Ving.

Enligt bolaget är flygplanen fullbokade sedan midsommarhelgen.

De kommande veckorna har researrangören 33 procent färre platser kvar att sälja från den största avreseflygplatsen, Arlanda, jämfört med samma period i fjol.  

Rusning till paradisö: ”Ökning med 200 procent”

I synnerhet har bokningarna ökat till grekiska resmål.

Kos är den populäraste destinationen av alla. Jämfört med samma period i fjol har bokningarna till paradisön ökat med hela 200 procent.

– Senaste veckorna har bokningarna till våra grekiska resmål ökat med 25 procent senaste tre veckorna där Kos sticker ut med en ökning på 200 procent och Thassos med 40 procentberättar Claes Pellvik, kommunikationschef Ving.

Pellvik kopplar uppgången till den svala inledningen på sommaren i Sverige.

– När den svenska sommaren sviker blir ”ta mig härifrån-effekten” tydlig och är det något som vi vet genererar reslust så är det just ostadigt väder. De kommande två veckorna har vi endast ströplatser kvar på våra sista minuten-resor. Så vill man i väg måste man hugga snabbt nu. Vi ser ett högt tryck till samtliga destinationer i Medelhavet.

LÄS MER: Ryska turister erbjuds oväntad resa – prislappen: 28 000 kronor

Höstresorna ökar också

Klassiska resmål som Mallorca, Turkiet, Rhodos, Kreta och Cypern väcker också stort intresse, både under sommaren och hösten.

– Sommarresorna är det stora dragplåstret just nu, men vi ser också att resesuget spiller över på våra höst- och vinterresor. Det är tydligt att många redan nu vill försäkra sig om en resa framåt, i synnerhet inför skolloven där platserna försvinner snabbast, säger Claes Pellvik.

Senaste veckorna noterar vi en dryga 10-procentig ökning jämfört med i fjol och fortsätter det ostadiga vädret kommer den takten bara att öka

Foto: C. Klose

Text: Redaktionen


JUST NU: ”Hamstra tre produkter” – tung uppmaning till Sverige

2025 07 08

EU-kommissionen uppmanar alla länder i unionen att förbereda sig inför nästa hälsokris.

Samtliga medlemsländer, inklusive Sverige, uppmanas att hamstra läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Det visar ett utkast av EU:s strategi för medicinska motåtgärder, som Politico har tagit del av.

Enligt tidningen uppmanas EU-länderna att förvara medicinsk utrustning på strategiskt utvalda platser, upprätta listor med läkemedel som ska hamstras och stärka samarbetet mellan civila och militära myndigheter för att förbereda sig för nästa hälsokris.

– Kommissionen kommer under tredje kvartalet 2025 att föreslå en lista över medicinska motåtgärder som bör lagerhållas. Därefter kommer man att undersökta hur mycket av varje produkt som behöver hamstras och vilka som kan vara lämpliga för förhandsköp, rapporterar Politico.

Virus, sjukdomar och nukleära hot

I dokumentet pekar EU-kommissionen ut flera scenarier som kan leda till nästa hälsokris.

Det handlar om farliga virus och sjukdomar, men också om så kallade CBRN-hot – det vill säga kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot.

– Med denna strategi strävar EU efter att stärka sin beredskap för nästa hälsokris genom att säkerställa tillgång till medicinska skyddsåtgärder hela tiden, står det i utkastet.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

100 miljoner euro till investeringsprogram

Fullständiga färdplaner kommer att vara på plats senast 2026. Bland annat kommer EU att upprätta en lista över särskilt prioriterade läkemedel, vacciner och skyddsutrustning.

Dessutom vill man fördubbla bidraget till Hera Invest – ett investeringsprogram som stöds av Europeiska investeringsbanken.

Programmet ger lån till små och medelstora företag som utvecklar läkemedel och produkter som skyddar folkhälsan vid smittoutbrott och kriser.

I dag uppgår Hera Invests budget till 100 miljoner euro. Den nya satsningen innebär att budgeten kommer att uttökas till 200 miljoner euro.

Foto: S. Ray

Text: Redaktionen