Folksam påminner husägare: risk för omfattande skador kommande veckor
2024 03 18
Försäkringsbolaget Folksam larmar om en skyhög ökning av villaskador.
Vintern som varit blev särskilt ansträngande för en rad villaägare runt om i hela Sverige.
På flera håll tvingades många hushåll vakna upp till paniken av att behöva inse att rören frusit – med inget vatten in i fastigheten som följd.
– Vattenskador i villor för perioden har ökat med 96 procent som en konsekvens av en ihållande kyla under januari månad, konstaterar Folksam i ett uttalande.
Faran inte över
Och än är inte faran över – trots vårtecken på många platser i landet.
Under natten till söndagen slog minusgraderna till igen och enligt SMHI förväntas det att bli fortsatt kylslaget under veckan.
Det ökar nu risken för att rör kan frysa igen när många kanske trott att faran är över. Och konsekvenserna kan bli förödande eftersom rören riskerar att spricka vilket kan leda till stora vattenskador.
Särskilt utsatta
Men det är inte bara villaägare som ska se upp.
Särskilt utsatta är fritidshusen. I den här typen av byggnader ökade antalet vattenskador med tio procent i december och januari jämfört med motsvarande månader året innan.
En signal på att skadestatistiken kan öka ännu mer nu när många öppnar sina fritidshus för säsongen.
– Risken finns att fler sänkt värmen för mycket eller stängt av värmen helt, vilket kan orsaka frysskador på vattenledningar, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
Flera hundra miljoner
Att rör fryser sönder och isproppar bildas i vattenledningar är inte ovanligt.
Varje år rapporteras skador för flera hundra miljoner kronor.
– Ett tips är att övervaka uppvärmningen av fritidshuset efter en längre period utan tillsyn, det är också viktigt att vara uppmärksam när till exempel vattnet sätts på igen och vara observant på om det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
Kan enkelt undvikas
Förutom att vattenskador kan kosta en förmögenhet både för husägaren och försäkringsbolagen tar även miljön en stor smäll.
Enligt en kartläggning motsvarar exempelvis 2022 års vattenskador i fritidshus koldioxidutsläpp på cirka 1 500 ton, enligt Folksam.
– Alla byggskador som kan undvikas är en seger både för kunden och miljön, säger Erik Arvidsons.
– Varje år tar vi emot anmälningar på skador som man enkelt kunde undvikit. Tidigare undersökning som Folksam genomfört visar att tre av tio inte gjort något för att minska risken för frysskador när man stänger igen fritidshuset på hösten.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen