Folkhälsomyndigheten skickar ut brev till svenska folket
2024 02 14
Folkhälsomyndigheten kommer i dagarna att göra ett massutskick till allmänheten.
Det handlar om drygt 110 000 brev som skickas ut till slumpmässigt utvalda personer i Sverige – och som myndigheten vädjar till mottagarna att svara på.
I brevet ställs nämligen en rad viktiga frågor vars svar kommer att få stor betydelse för vilka åtgärder som ska vidtas för att förbättra den allmänna folkhälsan i landet.
Vill upptäcka skillnader
Målet med utskicket är att “skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen”, enligt Folkhälsomyndigheten.
Man vill även minska hälsoklyftorna inom en hel generation i den mån det går.
– Genom enkäten kan vi upptäcka skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen, och följa utvecklingen över tid, säger Pi Zetterquist, projektledare på myndigheten.
– Utifrån resultaten kan olika åtgärder för att förbättra hälsan vidtas.
En rad aspekter
Frågorna som Folkhälsomyndigheten vill ha svar på behandlar en rad olika aspekter av svenska folkets välmående.
Symtom och besvär, funktionsförmåga, levnadsvanor, boendemiljö, sociala relationer, trygghet och tillit är några av de ämnen som avhandlas i myndighetens brev.
– Resultaten ska sedan användas för uppföljning och insatser på lokal, regional och nationell nivå, framhåller Folkhälsomyndigheten.
Viktigt att skicka tillbaka
Flera svenska regioner understryker betydelsen av att allmänheten faktiskt tar sig tid att fylla i frågorna och skicka tillbaka svaren.
– Det är viktigt i arbetet att främja god och jämlik hälsa i befolkningen, säger exempelvis Region Gotlands folkhälsostrateg Veronica Hermann.
– Underlaget som enkäten genererar hjälper regionen och kommunerna att planera sina kärnverksamheter efter befolkningens behov, med särskilt fokus på de hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande processerna, fyller Johan Hallberg, samhällsmedicinsk läkare vid Region Dalarna, i.
Vartannat år
Den Nationella folkhälsoenkäten, som är det formella namnet på utskicket, genomförs vartannat år. Undersökningen riktar sig till personer över 16 år.
Enkäten genomförs som ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten, Sveriges 21 regioner samt Statistiska centralbyrån.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen