Folkhälsomyndigheten: Då ska du ställa in julen

2023 12 20

Julen närmar sig med stormsteg, men julfirandet kan vara hotat för många svenskar.

Spridningen av flera olika smittor kan utgöra ett stort hinder för julfirandet den kommande helgen.

Läget är så illa att en hel del kan behöva konfrontera det tuffa beskedet – att ställa in julen.

– Vaknar man upp på julafton och är sjuk, att man har fått en förkylning eller har feber, då får man se till att stanna hemma. Då ska man inte träffas inomhus, och särskilt inte om det finns personer som är sårbara, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén till Svenska Dagbladet.

En grupp ska särskilt undvika

Enligt Folkhälsomyndigheten sprids just nu flera olika smittor i samhället, bland annat covid-19, RS-viruset och influensan.

När det gäller RS-viruset finns det en särskild grupp som ska tänka både en och två gånger innan man bjuder hem hela tjocka släkten till julfirande.

– Har man en nyfödd bebis bör man undvika att träffa många människor inomhus, säger Magnus Gisslén.

Förväntas bli värre

Framöver förväntas dessutom situationen förvärras, redan inom de närmsta veckorna.

Enligt Magnus Gisslén är det typiskt för årstiden, men vissa infektioner sprider sig till och med mer än vanligt.

I sammanhanget ska det också tas hänsyn till att en ny undervariant till omikron börjat få fäste, vilket ökar oron för ytterligare spridning.

Statsepidemiologen har också nyligen uppmanat Sveriges arbetsplatser att ta höjd för att många kan behöva vara hemma sjuka närmsta veckorna.

– För ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död behöver ännu fler i de rekommenderade grupperna fylla på sitt vaccinskydd mot covid-19 och influensa. Arbetsgivare och verksamheter bör också planera för att kunna hantera en ökad sjukfrånvaro, sade Magnus Gisslén i ett pressmeddelande förra veckan.

Ökat 80 procent

En siffra märker ut sig i den rådande smittspridningen.

Och det gäller influensan, som enligt Dagens Medicin ökat med 80 procent den senaste veckan.

Positivt är dock att fler än vanligt har vaccinerat sig mot influensa den här tiden på året. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har 55 procent bland de över 65 år vaccinerat sig.

– Nu ökar smittspridningen av influensa. Det är positivt att andelen vaccinerade ligger på en högre nivå jämfört med tidigare. Men för den som hittills inte hunnit vaccinera sig är det hög tid nu, sade Annasara Carnahan, epidemiolog, i samma pressutskick.

Foto: R. Kutsaiev

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen